Неотдавна се появи новината, че вълна от 50 хиляди българи изхвърчат от Острова заради Брекзит, а това ще съсипе България. Днес пък стана ясно, че полският министър-председател заяви на полските граждани, живеещи на Острова, да се приберат у дома след „Брекзит“, въпреки изявлението на Тереза Мей, че те са добре дошли във Великобритания.

Матеуш Моравецки направи тези коментари, като посочи, че полската икономика „цъфти“ по време на пресконференция и двустранна среща с Мей.

От своя страна, премиерът на Великобритания за пореден път заяви, че Великобритания е отдадена на идеята да защити правата на европейските граждани, дошли на Острова преди референдума за напускане на ЕС. Това щяло да се постигне, ако се подпише сделката с Брюксел.

Тя каза: "Моето отношение към поляците е ясно. Вие може да останете и ние искаме да останете". Тя дори повтори изявлението си на полски, казвайки: "Напускайки Великобритания, отношенията ни с нашия важен партньор Полша остава изключително важно".

"Сигурна съм, че Великобритания ще остане близка с Полша и други страни-членки на ЕС, за да защитим хората, нашите ценности и интереси", каза още Мей.

Премиерът на Полша благодари за думите й, но след това призова поляците да се приберат у дома, където щели да се чувстват много по-добре дошли.

В същото време се разбра, че Исландия, Лихтенщайн и Норвегия са постигнали споразумение с Великобритания, гарантиращо правата на техните граждани след предвиденото ѝ излизане от Европейския съюз.

В съвместно изявление, разпространено вчера, четирите държави заявяват, че споразумението "ще защитава правата на нашите граждани, след като Обединеното кралство напусне ЕС, и ще осигури сигурност на бизнеса". Исландия, Лихтенщайн и Норвегия не са членове на ЕС, но са част от Европейското икономическо пространство - свободна търговска зона.

"С това споразумение норвежките и британските студенти и служители, които живеят във Великобритания и Норвегия, ще могат да продължат, както досега", каза норвежкият външен министър Ине Ериксен Сьорейде.

"Целта ни е Брекзит да включва колкото се може по-малко промени за норвежците във Великобритания и за британците в Норвегия", добави Сьорейде в изявление, разпространено от външното ведомство в Осло. Сделката с държави извън ЕС до голяма степен повтаря споразумението, договорено наскоро от Великобритания и общността.

Сделката с Исландия, Лихтенщайн и Норвегия няма да влезе в сила докато британският парламент и Европейският парламент не одобрят сделката за напускането.

Около 20 000 норвежци живеят във Великобритания, а в Норвегия британците са са 15 000, обяви външното министерство, цитирано от Новини Лондон.