Актуализацията на бюджета трябва да е първата задача на новото правителство. Това посочи в Бургас президентът на КНСБ Пламен Димитров. Оценяваме като позитивни предложените параметри от служебното правителство, допълни той.

„Доброто е, че няма орязване на разходи, а се предлага всъщност завишаване на приходите с около 2 млрд. лв. и с почти толкова увеличение на разходите. Това ще направи живота на много хора по-спокоен във второто полугодие на тази година.


Имам предвид пенсионерите, които ще получат по един или друг начин, предстои да видим как, увеличение на своите пенсии устойчиво, а не месец за месец.

На второ, много важно място, според нас е продължаването на мярката 60 към 40 в модифицирания вариант до края на годината, за което има предвидено около 400 млн. лв.

В понеделник ще се проведе заседание на тристранния съвет, където предложенията ще бъдат коментирани по-подробно, допълни Димитров.

Според него актуализацията на пенсиите от първи октомври тази година е реалистична. „Нашето предложение беше освен увеличението на тежестта на всяка година стаж в личната пенсия на всеки един от 1,2 % на 1,35 %, минималната пенсия и максималната да пораснат с повече -  с около над 20%“, поясни той.