Ветеринарните служби откриха в хладилни бази и преработвателни предприятия днес още около 40 тона ирландско свинско, с което общото количество месо с произход Ирландия става около 100 тона. То е поставено под възбрана и в момента се взимат проби за анализи, съобщиха от инспекцията.
Със заповеди на ветеринарните инспектори от ДВСК собствениците на месопреработвателни предприятия започват да изтеглят от пазара готова продукция, в която е било вложено свинско месо с произход Ирландия, съобщиха от инспекцията. Стоките ще останат под възбрана до излизането на резултатите от лабораторните анализи. Следи се стриктно за спазването на заповедта на ветеринарните служби. Вносителите и месопреработвателните предприятия оказват пълно съдействие на ветеринарните инспектори и подават изчерпателни данни за това колко ирландско месо в кои продукти е било вложено. Служителите на ДВСК имат пълна информация до килограм за движението на месото и продукцията.

Сборните проби от всяка партида месо ще бъдат изпратени за изследване в референтните за ЕС лаборатории в Белгия или Холандия. При доказване наличие на диоксин, месото и продукцията ще се унищожават под контрола на НВМС.
При взимането на пробите стриктно ще се спазват регламентите на ЕС за изследване на храни за наличие на опасни за здравето замърсители. В документите ще се описва място, произход, партида и собственик.
Дори внесено през трета страна ирландско свинско месо може да бъде засечено от ветеринарните служби по документите за произход, с които всяка партида се придружава.
До сряда се очаква да приключат проверките на всичките 437 месопреработвателни предприятия на територията на цялата страна.

В понеделник генералният директор на НВМС д-р Йордан Войнов издаде заповед да се налага възбрана и да се изземва всяко количество ирландско свинско месо, както и продуктите, в които то е било вложено.
Кризисният щаб към Националната ветеринарномедицинска служба извършва цялостна координация по случая между ДВСК, Министерство на земеделието и храните, Министерство на здравеопазването, Европейската комисия и Ирландската агенция по контрол на храните.
До момента България е получила 8 нотификации чрез информационната система за бързо осведомяване, която действа на територията на ЕС RASFF. /БЛИЦ