Отложена е планираната срещу между министъра на икономиката Петър Димитров, оперативното ръководство на металургичния комбинат ”Кремиковци” и синдикатите. Това съобщи за БЛИЦ лидера на КТ „Подкрепа” в комбината Людмил Павлов. Той уточни, че не е запознат с мотивите за отлагането на срещата, която трябваше да се състои от 9.00 ч. днес.
За последните десет месеца, откакто имаме срещи с Петър Димитров, не успях да разбера точно каква е позицията на Министерството на икономиката и енергетиката, коментира той. От една страна държавата казва, че иска “Кремиковци” да продължи да работи, от друга точно държавните предприятия спират услугите си към комбината, изрази недоумение Павлов.
„Булгаргаз” е изпратило вчера следобед писмо, в което е посочено, че ще спре подаването на природен газ към „Кремиковци”, ако ръководството на комбината не изплати текущите си задължения в размер на 7,5 милиона лева до16 часа днес. Писмото е от изпълнителния директор на „Булгаргаз” Димитър Гогов, информира Павлов. Той цитира част от текста:„Уведомяваме ви, че поради пресрочени задължения от страна на „Кремиковци” към „Булгаргаз” ЕАД и бездействието на ръководството на цитираното дружество сме принудени да предприемем съответните санкциониращи мерки. Очакваме тези задължения да бъдат погасени не по-късно от 16 часа на 31.07.2008 година. В противен скучай, моля за вашето съдействие за цялостно преустановяване подаването на природен газ към „Кремиковци”, считано от 8 часа на 01.08.2008 г." Това е несериозно и безотговорно, кой ще се ангажира с аварийна ситуация в “Кремиковци”, изрази възмущението си синдикалният лидер. За да се избегне вероятността от взривове трябва да се обезопасят техническите съоръжения, а това отнема между десет и 20 дни за всеки един завод, обясни Павлов. Той уточни, че все още не е започнала подготовка за техническо обезпечаване на съображенията за спиране на газоподаването. /БЛИЦ