2700 лв. е средната заплата в аутсорсинг сектора у нас. Това съобщи Илия Кръстев, председател на Асоциацията за иновации, бизнес съвършенство, услуги и технологии, каквато е новото име на Българската аутсорсинг асоциация, при представяне на годишния доклад за сектора.

През последните четири години оперативните приходи от бранша са скочили с 19,5% вместо прогнозираните 15,8%. 583 български компании, занимаващите с аутсорсинг, имат 2,4 млрд. евро приходи през 2018 г. Те ще се удвоят до 4,8 млрд. Евро до 2022 година и относителният дял на аутсорсинга в БВП ще достигне 9,8%, ако положителната тенденция на растеж се запази, пише "Телеграф".

583 компании съставляват аутсорсинг индустрията в България, миналата година те са се увеличили с 80. Повече от 73 000 души работят в аутсорсинг компаниите, или 2% от пазара на труда у нас са заети в тях. Фирмите в сектора са формирали 8,5% от всички разходи за заплати в страната, което е ръст от 4% , спрямо година по-рано.

Прогнозата е, че през следващите три години работещите в сектора ще достигнат 80 000 гуши. Най-голям дял от платените възнаграждения е формиран от споделените центрове за услуги, където възнагражденията са възлизали на 12,3 млн. евро, което е пет пъти над средното за индустрията.

„Ако сметнете колко души през последните години са минали през аутсорсинг индустрията, какво вадят и по какъв начин са повлияли на цялата икономика на България, се вижда ясно, че аутсорсинг индустрията е най-големият инвеститор в България“, заяви Кръстев.

27 години е средната възраст на заетите в сектора, сочи още докладът. През 2018 г. има удвояване на броя компании с центрове в България, а секторът става двигател на развитието на новата средна класа в страната.

Пловдив, Варна, Бургас са локациите с голям интерес за развитие на този бизнес. В момента обаче все пак 81,6% от българската аутсорсинг индустрия са концентрирани в София, където има 476 основни офиси на аутсорсинг компании.