Удари ли пазарът на имоти дъното или спадът ще продължи
Спадът в цените на панелните жилища ще надмине 70%, прогнозират инвеститори от строителния бранш, съобщава bTV. Като изключим централните квартали на София, в момента, на пазара почти няма сделки на цена над 1 000 евро на квадратен метър. Данните на големите търговци на недвижими имоти показват, че през последните три месеца цените, на които хората купуват са с между 11 и 38 на сто по-ниски отколкото преди една година. Въпросът е - ще продължи ли този спад.

"Аз очаквам цените на панелните жилища да паднат драстично надолу. Очаквам цените на жилищата, които са довършени по принципа на БДС, на шпакловка и замазка, да паднат най - много, защото това е нормално да се случи", каза Петър Христов, строителен предприемач.

По данни на най-голямата българска компания за недвижими имоти, в момента офертните цени в София започват от 400 и стигат до 2 200 евро на квадратен метър. Във Варна квадратния метър тръгва от 600 и стига до 1 300 евро. В Пловдив - от 450 до 1 000. Същите са цените и в Бургас. Във Велико Търново, най-ниската офертна цена е 400 евро на квадратен метър, а най-високата 1 000.

"Този бизнес съществува, откакто е създаден светът. Хората купуват, продават имоти, наемат, отдават и това е свързано с човешкото развитие. Разбира се, всеки бизнес има своя апогей, има своя спад. Ние се движим в една спирала и спиралата е нормална за развитието на всеки един индивид. Аз мисля, че ние в момента сме в долната част на спиралата, но предстои да тръгнем отново нагоре", каза Орлин Владиков. А до тогава, единственият господар на този пазар е клиентът. /БЛИЦ