Обратното броене започна до евроизборите остава по-малко от месец. Все по-често се сравняваме с останалите граждани на Европейския съюз, за да проверим как живеем.

Жилищата в Европейския съюз от държава на държава се различават почти по всичко. Според последния доклад на Европейската комисия, докато в свое жилище живеят средно под 70% от европейците, в България този процент е 85, показва рубриката "Числата на седмицата". Това ни отрежда седма позиция в класацията по това дали жилището е наше или е под наем, пише pariteni.bg.

Впечатление прави, че челните места заемат държави от бившия Източен блок. Собствено жилище обитава най-голяма част от населението на Румъния – цели 95%. А Германия пък е единствената в общността, където населението живее повече под наем, отколкото в собствен имот. Това ѝ отрежда и последното място.

Класация, изготвена от платформата за събиране на данни Statista, изчислява съотношението между цената на жилищата и дохода на глава от населението, като разделя първото на второто. Средният коефициент е 124. Всичко над това число показва, че ръстът в цените на жилищата в дадената държава изпреварва този на доходите и определя нивото на трудност, което жителите ѝ имат при закупуването на имот. 

Най-скъпо да си купят собствен дом е в Люксембург, Португалия и Чехия, а последни в класацията са България и Румъния. Това означава, че от целия ЕС, най-достъпни спрямо дохода са жилищата именно у нас и в съседката ни.

България е на първо място в класацията за най-голям процент от населението, който не може да си позволи да отоплява дома си. При средна стойност от 9% за държавите членки, процентът българи, в чиито домове е студено, е повече от два пъти по-голям – 22 и половина. След нас са Кипър и Гърция. А огромния проблем, който ние имаме, за други е нищожен. Едва 1% от финландците например, които са и последни в класацията, нямат възможност да си осигурят топлото.

Масово строят нови къщи

И още една неприятна челна позиция за страната ни. Тя се отнася до жилищата, в които няма вътрешна тоалетна, душ и баня. Доста малък е процента за Европа – един и половина. У нас обаче, той е 7, което ни отрежда второ място в класацията, заедно с Латвия.

Макар да сме далеч от 21-те процента на Румъния, виждаме, че в държави като Германия, Люксембург, Малта, Нидерландия и Швеция дори не са чували за съществуването на такъв проблем.

Според средната европейска стойност на един човек са пада по малко над стая и половина, а средния брой на членовете в едно домакинство е 2,3. На най-много пространство вкъщи се радват в Малта, а най-многобройни са домакинствата в Словакия. Може би именно поради тази причина, те живеят и най-натясно.

Домакинствата в България оказва се, са точно толкова големи, колкото е средната стойност за Европа. За съжаление обаче, в класацията, която показва с какво пространство разполага всеки един от нас вкъщи, България се нарежда в края.

И накрая – в къща или в апартамент живеем? Оказва се, средно за Европа, това разпределение е почти по равно. Включително и у нас са малко повече българите, които живеят в къща, отколкото тези, които са в апартамент. 

В държави като Ирландия, Нидерландия и Хърватия обаче, това съвсем не е така. Там масово предпочитана е къщата. В Ирландия например близо 90% от населението живее така. Най-непопулярни са къщите в Испания - ползват ги едва една трета от гражданите.