Читателски карти за библиотеки се грабят масово от пенсионери, а и не само заради очакваните високи сметки за парно.

70-годишната Лили разказа пред „Телеграф“, че заради поскъпването на тока и парното има намерение да прекарва дните си в читалнята на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

В София има много градски библиотеки, където хората могат да четат любимите си издания и в същото време да намалят престоя у дома, за да не пускат парното и печката. Освен това могат да се четат и вестници в читалните, обясни пенсионерката.

Броят на читателите, които посещават Националната библиотека, нараства през последните три години. През 2020 година читателите са 19 313, а година по-

късно нарастват до 22 914. Очакванията са, че тази година ще надмине нивата от 2021 година. Обичайно има ръст на интереса към библиотеката със стартиране на академичната година. Основно през есенните месеци читалните се пълнят със студенти.

Регистрацията на читателите и издаването на читателски карти е безплатно и за срок от една година. Те могат да се извадят онлайн или на гише „Регистрация“ в библиотеката.

Много хора, които имат ниски доходи или ниски пенсии, се чудят как ще изкарат зимните месеци. Защото не могат да си позволят да пускат топло по цял ден.

Огнище

В селата в буквални огнища май ще се превърнат народните читалища. Нищо чудно броят на самодейците да се увеличи от декември до март, тъй като е нормално някои жители на тези населени места да се възползват от тази културна институция - не само като огнище на българщината, но и като място за сгряване.

„Ние разполагаме с климатик. Няма да върнем никого, това е обществена сграда и институция. По този начин бабите в селото ни ще се социализират, ще общуват с нашите самодейци.

Ще си направим чай или кафе, може и греяно вино, ще си поприказваме, ще си попеем, че и хоро ще завъртим. Така и така климатикът работи, защо да не сме в помощ на хора в нужда, които не могат да си позволят да пускат отопление вкъщи“, заяви Дафинка Бойчева, секретар на Народно читалище „Иван Чаушки-1934“ в благоевградското село Логодаж.

Места

В Благоевград знакови места за намиране на топлина са гарата и автогарата, макар че там също се пести от гориво и в чакалните няма да се изпотят и чакащите своето превозно средство, и тези, които са влезли, за да ползват само топлото.

Двата мола в града също отдавна се ползват с такава цел, още преди да поскъпнат толкова много енергоносителите. Особено в по-стария и по-малък търговски център, където са монтирани и пейки във фоайето на партера.

Там често седят възрастни хора, както и младежи, които са на топло и играят на телефоните си. В сградата на община Благоевград, но само на партера, тъй като към другите етажи има пропускателен режим, също има възможност да се потърси топлина от тези, които нямат пари за отопление вкъщи или просто искат да спестят от домашните сметки.

Офисът

Скъпата енергия за отопление тласка и служителите, които са използвали възможността за работа от вкъщи, да се върнат в офиса, за да намалят сметките си. Според експерти от консултантска компания през последните месеци търсенето на офиси в София е продиктувано от постепенното връщане на служителите на работните им места.

Високите цени на тока и парното също са сред мотивите хората, които досега са предпочитали работа от вкъщи, да се завърнат към офисите, където им е осигурено отопление, а в същото време пестят от сметките.

Анталия предлага топла зима за 21 евро на ден

Турски хотелиери подеха кампания за привличане на европейци, затруднени да плащат сметките си през зимния сезон, съобщава в. "Хюриет", цитиран от БТА.

В Анталия например европейските туристи ще имат възможност да прекарат по-евтино зимата срещу 21 евро на ден.

Програмата е насочена преди всичко към пенсионерите на Стария континент, които се сблъскват със скок на цените на бензина, природния газ, електричеството и храната. Според оценки разходите за енергия и храна на четиричленно семейство в Германия понастоящем възлизат на 3461 евро.

В Анталия същевременно в сайт за онлайн резервации има оферти ол инклузив в четиризвезден хотел за периода 15 ноември - 10 януари на цена от 1209 евро на човек за периода от 56 нощувки, при това с включени самолетни билети от Германия.

Това означава нощуване и изхранване на стойност 21 евро на ден. В хотел три звезди сумата излиза 511 евро, а има и ултралуксозни петзвездни хотели срещу заплащане на стойност 9892 евро.

Общо 152 хотела в столицата на турския туризъм очакват европейските пенсионери и гости през четирите зимни месеца, предлагайки база от 50 хиляди легла, отбелязва още "Хюриет".

Варненските молове – най-доброто място през зимата

Варненските молове са едни от най-добрите места за срещи и прекарване на свободното време. Това особено важи през зимата, когато морето не е така гостолюбиво, а у дома сметките за ток са твърде високи.

Така предприемчиви пенсионери, млади майки и безработни пълнят от сутрин до вечер търговските центрове, където на сладка раздумка, на кафенце или в обикаляне на бутиците прекарват деня си. Дори клошарите предпочитат моловете, за да изкарат зимните дни, макар че често охраната ги гони.

За джебчийките и крадците зимата е време за добра плячка в търговските центрове. Млада жена коментира, че заради пандемията и временното затваряне на всички обществени места, включително и моловете, бюджетът й е бил сериозно ощетен, след като се е наложило да си стои у дома в изолация и да плаща високи сметки за отопление.

Споменава, че с приятелки си прекарва доста време и в супермаркетите от големите търговски вериги в града, където пазарува и същевременно разнообразява седмицата си. Други обществени места, предпочитани от икономични варненци през зимата, са читалищата, както и регионалната библиотека в града.

Кината, и особено театрите, са също привлекателни места, но за конкретна публика.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук