Излишък от 1.7 процента - тази година ще инвестираме много категорично, вдигайки процента на инвестиция в сравнение с м.г. от 2.9% на 5.8%. Това е 8.2 млрд. лева в капиталови инвестиции, заяви премиерът Кирил Петков в МС.

И добави: "Отделно инвестираме и в човешки капитал. За пръв път ще имаме безплатни детски градини от април, както и ясли. Инвестираме 80 млн. лева и в изграждане на нови детски градини. Заплатите на учителите ще са 125% от средната работна заплата".

Той увери, че няма да има пенсионер под линията на бедност. "Всички мерки за подпомагане са остгавени за следващите 6 месеца, както и мерките за високите цени на тока. Цялостно фокусираме в капиталови инвестиции и човешки капитал, за да няма никой под линията на бедност. Ще го предложим на НС", каза Петков.

Относно цените на тока той каза: "Ясно трябва да се каже, че фактурите, които ще се получат през февруари, ще включат компенсации за декември и януари. Това значи, че тези фактури ще са много по-ниски. Започва работна група, в която да се обсъждат помощите за училища, болници и детски градини".

"Докато имаме ситуация като тази, в която една лампа от едната страна на улицата може да е 1500 лева, а другата - над 5000 лева, и докато не изчистим тези обществени поръчки, не може да говорим, че общините нямат пари за осветление", категоричен бе Петков.

Той коментира и темата с Булгаргаз.

"Трябва да кажем първо, че уволнението на съществуващото управлнение стана, защото вярваме, че хората там не са си изпълнили задачата правилно. Водим разследване и сме сигурни, че част от взетите от тях решения са резултат на високите цени на газа. Надявам се службите да ни дадат ясно разяснение и да повдигнат обвинения", каза Петков. 

И добави: "Ние не можехме да чакаме нито ден, след като видяхме тези факти. Затова и уволнението им бе в петък. Следващите дни ще видите допълнителни разяснения по темата".

"Ако някой мисли, че оттук нататък може да взима грешни решения откъм националния интерес, това време свърши. Колкото и студиа да бъдат обикаляни, фактите говорят, че е избран скъпият доставчик вместо да се избере по-евтиният", заяви Петков.

Той коментира и темата с РСМ. "Сега заложихме цели. Зависи колко бързо се постигнат. Никой от никъде не може да ни сложи натиск. Приоритизираме добросъседството като основна идея".

"Относно Русия-НАТО заявихме, че рамковата страна и водещата такава е България. Това е нов подход. Досега никога не сме говорили за български батальон. Факт е, че той има дефицити. Бихме поканили някого за укрепването на батальона, който обаче ще е под командване на български военни и командири", каза още Петков. 

И добави, че вече харченето от бюджета в посока отбрана няма да е просто купуване на техника безцелно.