Търсенето на петрол през април се очаква да се срине с 27 млн. барела дневно в глобален мащаб, предаде Oilprice. Ако тази прогноза се сбъдне, това ще е най-тежкият удар по суровината в цялата ѝ история.

Заради прогресивно понижаващото се търсене и политическата производствена война между Русия и Саудитска Арабия, инвенториите от петрол на глобално равнище се препълниха, което доведе до понижаване на производството на рафинериите и до спиране на работата на някои кладенци. Това състояние на пазара ще се задържи по-дълго от очакваното, според Rystad Energy, тъй като все повече страни затварят икономиките си. Затова според компанията търсенето ще се понижи с 20 млн. барела през май и с още около 15 млн. барела през юни, като през цялата 2020 г. то ще бъде в отрицателна територия.

В някои от най-големите икономики търсенето вече се понижи с десетки проценти. Пример за такава е Индия, където то се срина със 70% от началото на месеца, след като в страната беше въведено извънредно положение и стопанството беше затворено. В САЩ понижението е от 5 млн. барела дневно през седмицата, приключила на 3 април, като само преди месец то възлизаше на 9,6 млн. барела дневно.

Производството на рафинериите спадна с 2,2 млн. барела дневно през седмицата, приключваща на 3 април, от 13,63 млн. барела дневно. Въпреки това, запасите от бензин нараснаха с над 10 млн. барела. "Невероятни данни откъдето и да го погледнеш", пише Ник Кънингам от Oilprice.

Само в САЩ вече това свръхпредлагане доведе до спад на добива в САЩ от 600 хил. барела дневно през седмицата, приключваща на 3 април. Цените, които производителите получават, спаднаха още по-бързо от самите бенчмаркови сортове брент и американски лек петрол. Сортът Bakken например носи 14 долара за барел.

Това състояние на свръхпредлагане, в комбинация със сериозното покачване на петролните инвентории, подтикна някои анализатори да очакват в бъдеще цена за суровината от под 20 долара за барел при бенчмарковите сортове.