Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров ще приеме днес извънредния и пълномощен посланик на Италия Стефано Бенацо. Срещата е по искане на италианската страна с цел официалното представяне на посланик Бенацо пред ръководството на Министерство на икономиката и енергетиката.
Италия е сред основните търговски партньори на България. Страната е на първо място във външнотърговския стокообмен на България държавите от Европейския съюз. През 2007 година стокообменът между двете страни възлиза на 3,277 милиарда евро. Направените през миналата година италиански инвестиции в България са в размер на 132,2 милиона евро.
Очаква се по време на разговорите между министър Петър Димитров и посланик Стефано Бенацо да бъде обсъдено и посещението в България на кмета на Милано Летиция Морати на 19 септември. Конкретните области, в които община Милано проявява интерес за бъдещо сътрудничество, са обработката на отпадъците, околната среда, производството и разпределението на електроенергия и отопление на ниски цени, както и университетското сътрудничество с университета „Бокони”. Очаква се да бъде обсъдено и участието на Италия като страна-партньор в рамките на есенното издание на Международния панаир в Пловдив. /БЛИЦ