Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров каза, че още днес ще назначи пълномощник на министерството във «Вазовските машиностроителни заводи», който да осъществява засилен контрол във връзка със ситуацията в завода. Димитров се срещна днес с председателя на КТ «Подкрепа» д-р Константин Тренчев и представители на синдиката и стачния комитет.
Решението за изпращане на пълномощник е заради информацията на синдикатите, че от ВМЗ-Сопот се изнасят машини и технологични линии за други заводи и частни фирми. Петър Димитров призова синдикатите да оказват пълно съдействие на пълномощника, за да събере обективна информация за действията на ръководството на ВМЗ-Сопот, която да се предостави на ДАНС и прокуратурата, в случай че се констатират нарушения.
Министърът на икономиката и енергетиката съобщи, че при председателя на съвета на директорите има депозирана молба за напускане от изпълнителния директор Иван Иванов.
По думите на Петър Димитров е необходимо в най-кратки срокове да бъде назначено ново ръководство, което да предложи програма за оздравяване на завода. Той е категоричен, че протестите във ВМЗ – Сопот са причинени от липсата на ефективен диалог между работещите и ръководството. /БЛИЦ