Азиатските акции се колебаят днес в предпазлива търговия, като загубите в Китай се задълбочиха вследствие на опасенията на инвеститорите около забавящия се растеж на световната икономика.

Фючърсите на щатските индекси също за кратко тръгнаха надолу, след като вчера повечето основни индекси на Уолстрийт записаха повишения.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI също за момент навлезе в отрицателна територия за деня, след като преди това отчиташе повишение от около 0.2%. За последно индексът бележеше ръст от 0.1%.

Индексът засега успява да се задържи на положителна територия за ноември - след три поредни месечни понижения, но е на път да запише най-слабото си годишно представяне от 2011 г.

Японският Nikkei също отстъпи от върха си, достигнат по-рано през деня, и отчиташе повишение от 0.4%. Китайските индекси са на отрицателна територия, след като стартираха сесията с повишения. Индексът на сините чипове губи 0.8%. Хонконгският Hang Seng се понижи с 0.1%.

Търговската война между САЩ и Китай остава най-голямото притеснение на пазарите, като признаците за намаляващи корпоративни печалби, резките разпродажби при технологичните акции и нарастващите лихви в САЩ насърчиха инвеситорите да изтеглят част от средствата си от пазара преди края на годината.

Вчера щатският индекс S&P 500 затвори с повишение, но близо до дъната си за деня, докато Dow Jones изтри ръста си и приключи сесията без промяна преди празника за Деня на благодарността в САЩ.

Инвеститорите очакват срещата между президента на САЩ Доналд Тръмп и неговия китайски колега Си Дзинпин по-късно през месеца за евентуални индикации за деескалация на търговската война между двете икономически суперсили.

Тръмп и Си възмеряват да се срещнат по време на срещата на страните от Г-20, която ще се проведе в Аржентина в края на ноември и началото на декември.

Пазарите също така ще следят отблизо данните за производствената дейност в Япония, Европа и САЩ, които се очакват в следващата седмица.

Федералният резерв на САЩ запази курса си на затягане на паричната политика, след като през декември 2015 г. сложи край на седемте години с лихви, близки до нулата, като основната лихва в момента е на ниво между 2.00 и 2.25%. Инвеститорите очакват Фед да вдигне отново лихвените нива през декември.

В отговор на затягането на паричната политика, щатският долар се представя по-добре от повечето основни валути от началото на годината, като доларовият индекс нараства с 5%. За сравнение, японската йена се търгува без промяна през 2018 г.

Доларовият индекс за последно отстъпваше до 96.64, докато йената поскъпва до 112.99 спрямо долара, след като преди това записа понижения в две поредни сесии.

Еврото поскъпна вследствие на надеждите, че спорът около бюджета на Италия ще бъде разрешен, въпреки че Европейската комисия направи първата стъпка по процедура за налагането на санкции на страната. За последното еврото се разменяше срещу 1.1396 долара.

Петролът изтри първоначалното си поскъпване, въпреки че цените се задържаха доста над едногодишните дъна, докоснати по-рано през седмицата.

Фючърсите на щатския лек суров петрол за последно поевтиняваха с 16 цента, до 54.47 долара за барел, след като цената им падна до едногодишно дъно от 52.77 долара в четвъртък. Петролът от сорта брент губи 18 цента от цената си, до 63.30 долара за барел.

Златото поскъпва днес, като спот цената е на ниво от 1 226.5 долара за тройунция.