Азиатските акции доближиха деветмесечни върхове днес, след като министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин заяви, че се надява, че търговските преговори между САЩ и Китай влизат в последната обиколка, докато силните данни за износа на Китай и за банковите заеми повишиха доверието в световната икономика.

Последвалото засилване на апетита към риск доведе до поевтиняването на долара спрямо другите основни валути.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI нарасна с 0.6%, до най-високото си ниво от края на юли. Китайските акции оглавиха ръста, като индексът на сините чипове CSI300 се повиши с 2.2%.

Хонконгският индекс Hang Seng добави 1.2%, докато южнокорейският KOSPI се повиши с 0.7%. Японският Nikkei също се присъедини, нараствайки с 1.4%, до най-високото си ниво от началото на декември.

Ръстът при азиатските акции днес идва след силното представяне на Уолстрийт в петък, като инвеститорите приветстваха данните от Китай, които показаха, че износът скача до петмесечен връх през март, а новита банкови заеми нарастват с много повече от очакваното.

Инвеститорите приветстваха и положителните новини от търговските преговори между САЩ и Китай.

“Очакваме относително изгодна за пазара сделка между САЩ и Китай,” заяви Итън Харис, икономисти в Bank of America Merrill Lynch. “Според нас пазарните и политическите притеснения ще ограничат бъдещите спорове. Ще има по-скоро ‘боричкания’, отколкото ‘големи сблъсъци.’”

В събота Мнучин заяви, че споразумението между САЩ и Китай ще “надхвърли значително” предишните опити за отваряне на китайските пазари за американски компании и се надява, че двете страни са “близо до последния кръг” на преговорите.

Апетитът към риск бе засилен допълнително, след като Ройтерс информира по-рано днес, че преговарящите от страна на САЩ са ограничили исканията си Китай да ограничи промишлените субсидии като условия за седалка след силен отпор от страна на Пекин.

Инвеститорите насочават поглед към данните за БВП на Китай за първото тримесечие, които се очакват в сряда. Според проучване на Ройтерс, прогнозите са за забавяне до 6.3%, което би бил най-ниския темп на растеж от световната финансова криза преди 10 години.

Всички погледи също така са насочени към корпоративните отчети на големите щатски компании, след като тримесечните резултат на JPMorgan бяха по-добри от очакваните.

В петък Dow Jones скочи с 1%, S&P500 се повиши с 0.7%, а Nasdaq добави 0.5%. Анализатори от JPMorgan не бияха толкова уверени, че тази еуфория може да продължи, тъй като пазарните оценки вече са достатъчно високи.

При валутите доларовият индекс губи 0.1%, до 96.863, след като търсенето на валутата намаля. Индексът падна до триседмично дъно от 96.745 в петък.

Австралийският долар се движеше близо до седемседмичен връх от 0.7173 щатски долара.

Еврото поскъпна до 1.1309 долара, тъй като дилъри се подготвяха за търсене от страна на Япония, след като Mitsubishi UFJ Financial финализира сделката по придобиването на подразделението за авиационно финансиране на DZ Bank. 

Еврото също така бе подкрепено от насърчаващите данни от страна на еврозоната, където промишленото производство за февруари се понижи с по-малко от очакваното.

При суровините фючърсите на брента поевтиняват с 14 цента, до 71.41 долара за барел, докато фючърсите на щатския лек суров петрол губят 29 цента, до 63.60 долара за барел.