Суровият петрол поевтинява по време на търговията в четвъртък, въпреки че петролните складови запаси в САЩ намаляха през последната седмица, но при скок на запасите на бензин, което предизвика опасения относно отслабване на американското потребление на фона на нарастване на доставките на черното злато в световен план.

Фючърсите на петрола Брент с доставка през юни се понижават с 0,7% към $ 62,70 за барел, заличавайки вчерашното поскъпване към $ 63,16, докато фючърсите на американския лек суров петрол WTI с доставка през май поевтиняват с близо 1% към $59,20 за барел след поскъпване в сряда с 0,7% към $59,77.

Снощи Енергийната информационна администрация на САЩ отчете спад на складовите петролни запаси с 3,5 млн. барела през последната седмица до близо 502 млн. барела, но запасите на бензин скочиха с 4 млн. барела, тъй като американските рафинерии увеличиха производството си преди летния сезон на пътувания.

В същото време има нарастване на петролното предлагане по света, като през първите дни на април беше отчетено увеличаване на производството в Русия спрямо средните нива през март.

Има известни очаквания и за вдигане на част от санкциите спрямо Иран, тъй като САЩ и останалите водещи държави провеждат разговори за съживяване на иранската ядрена сделка.

През миналата седмица членовете на "ОПЕК +" пък се споразумяха за постепенно увеличаване на съвместните добиви през месеците май, юни и юли.

Въпреки днешното низходяща движение, петролните фючърси се търгува през последните две седмици в относителен тесен ценови диапазон. От една страна позитивно за петрола е засилващото се икономическо възстановяване в САЩ на фона на ускорената ваксинация срещу Covid-19.

От друга страна обаче, слабото темпо на ваксинация в Европа на фона на третата коронавирусна вълна принуждават властите в редица държави да удължават и дори да затягат противоепидеичните ограничителни мерки, което би трябвало да се отрази негативно върху потреблението на петрол.