Петролните фючърси поскъпнаха в петък на фона на чувствителен спад на износа на суров петрол от лидера на ОПЕК - Саудитска Арабия, предаде "Ройтерс". 


Фючърсите на петрола от сорта Brent достигнаха 71.97 долара за барел, което е с 35 цента повече спрямо последното им затваряне. Сортът Brent отбеляза седмична печалба от 0.6%.

Фючърсите на американския лек суров петрол (WTI) достигнаха 64.00 долара за барел, което е с 24 цента повече спрямо последното им затваряне. Американските фючърси на WTI спечелиха около 0.2% за седмицата.

Износът на суров петрол от Саудитска Арабия е спаднал с 277 000 барела до малко под 7 милиона барела на ден през февруари спрямо предходния месец.

Запасите от суров, бензинов и дестилатен петрол в САЩ спаднаха през тази седмица, сочат данните на Агенцията за енергийна информация (EIA).

"Мисля, че е ясно, че ограничаването на доставките от Саудитска Арабия и намаляването на страховете за растеж на търсенето подкрепят пазара”, каза Джийн Макгилиан, вицепрезидент на пазарните проучвания в Trademe Energy в Кънектикът. 

Припомняме, че Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и съюзниците извън картела, вкл. и Русия, ще се срещнат през юни, за да решат дали да продължат да намаляват доставките. И докато фактическият лидер на ОПЕК, Саудитска Арабия, е склонен да продължи да съкращенията, източници от групата вече заявиха, че може да повишат производството си от юли, дори и ако някои страни от ОПЕК продължат да намаляват доставките.

Цените на петрола се повишиха с повече от една трета тази година заради съкращенията на доставките от производителите от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), американските санкции срещу износителите на петрол Иран и Венецуела и ескалиращите военни конфликти в Либия.