Азиатските акции се стабилизираха днес, след като инвеститорите си поеха въздух след поредната седмица на ескалация на напрежението между САЩ и Китай. Нагласите се подобриха, след като от САЩ обявиха, че ще отменят високите мита в Северна Америка.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI нарасна с 0.6%, след като в петък падна до най-ниското си ниво от 24 януари, губейки 3% за седмицата.

Австралийският основен индекс подкрепи положителните нагласи на пазарите, скачайки с 1.7%, след като дясноцентристката Национална либерална коалиция записа изненадваща победа във федералните избори, надвивайки лявата Лейбъристка партия.

Изборните резултати изглежда ще окажат положителен ефект и върху пазарите в Индия, след като екзитполовете показаха, че индийският премиер Нарендра Моди вероятно ще се завърне на власт с още по-голямо мнозинство в парламента.

Акциите на пазарите в Южна Корея и Тайван също поскъпнаха. Тайванският SE Weighted добави 0.3%, докато южнокорейският KOSPI се повиши с 0.6%.

Фючърсите на щатския S&P 500 също се повишиха, нараствайки с 0.3%, след като индексът записа понижение в петък.

В края на миналата седмица САЩ обявиха, че ще премахнат митата върху вноса на стомана и алуминий от Канада, което накара въшнния министър на Канада да обещае бърза ратирифкация на ново Северноамериканско търговско споразумение.

Предпазливият оптимизъм не успя да подкрепи индекса на китайските сини чипове, който се понижи с 1%.

Японският Nikkei нарасна с 0.3%, след като изнесените данни показаха, че ръстът на третата най-голяма икономика в света неочаквано се е ускорил през първото тримесечие.

Скромните повишения на борсите днес дойдоха въпреки ескалацията на търговската война между САЩ и Китай, след като администрацията на щатския президент Доналд Тръмп добави Huawei Technologies Co Ltd към черен списък с компании.

Последствията от това бяха очевидни, като Google прекрати част от търговските си отношение с Huawei.

Нарасналото напрежение в Близкия изток, което подкрепи цените на петрола, се повиши с още една степен през уикенда, след като Доналд Тръмп отправи нови заплахи, пускайки съобщение в Twitter, в което написа, че конфликът с Иран ще е “официалният край“ на тази страна.

Най-непосредствен ефект върху цените на петрола обаче оказаха коментарите на енергийния министър на Саудитска Арабия.

Халид ал-Фалих заяви, че между страните членки на ОПЕК има консенсус за запазване на ограниченията на производството с цел “леко” намаляване на запасите.

Цените на брента и на щатския лек суров петрол скочиха с по над 1.4% след изказването на министъра. Щатският лек суров петрол се търгуваше на цена от 63.66 долара за барел, докато цената на брента бе 73.27 долара за барел.

На валутните пазари китайският юан тръгна нагоре, след като в петък докосна най-слабото си ниво спрямо долара от ноември насам. За последно един долар се разменяше срещу 6.9351 юана.

Доларът поскъпна с 0.12% спрямо йената до 110.20, докато еврото остана почти без промяна на ниво от 1.1155. Доларовият индекс, който следи представянето на долара спрямо кошница от шест основни валути, се повиши леко до 98.018.

Лихвата по 10-годишните щатски държавни облигации нарасна до 2.4015%, в сравнение с нивото на затваряне от 2.393% в петък, докато тази по 2-годишните книжа докосна 2.2146%, след като в петък затвори на 2.202%.

Златото ограничи ръста си като за последно се търгуваше на цена от 1 276.91 долара за тройунция.