Днес ще Ви разкажем за Петя Райчева, която е собственик на кулинарен магазин „Да хапнем при Пети“ в град Казанлък. В това интервю тя разказва за предизвикателствата, с които се е срещнала, преди да осъществи своята мечта и къде е намерила финансова подкрепа.

- Г-жо Райчева, разкажете ни за Вашия бизнес?

- Години наред живях с мечтата си да стартирам свой бизнес с производство на храна, тип домашна кухня. Моето желание бе базирано на опит и знания, натрупани в България и чужбина. Имам и поглед от кухните в града и качеството на храната, която се предлага. Това ми даде още по-голяма амбиция да отворя своя кухня. Имайки свой собствен подход, реших да направя всичко възможно, за да стартирам този вид бизнес.

„Да хапна при Пети“ отвори врати на 4 септември 2018 г., като направихме и рекламни брошури, визитки и страница във Facebook. Менюто се публикува там всяка неделя -  за цялата предстояща седмица.
 
„Да хапна при Пети“ се намира в град Казанлък, бул. Ал. Батенберг 12.
  


 - Защо избрахте Първа инвестиционна банка за отпускането на кредит?
 - От всички банки, до които се допитах, не получих необходимото разбиране на бизнес плана си и подкрепа. Единствено Първа инвестиционна банка повярва в моята идея, подкрепи ме и ми предостави възможност за кредитиране и стартиране на бизнеса ми. Благодаря им за доверието!

След одобрението наех подходящи помещения. След това започнах ремонти и закупуване на оборудване, необходимо за дейността. В сегашната ситуация на извънредно положение Fibank бързо реагираха и продължават да ме подкрепят с кредитиране, за което съм благодарна.

- С какво Ви привлече програмата на банката за подпомагане на жените предприемачи - Smart Lady?
Първо открих програмата Smart Lady, тръгнах с ентусиазъм да кандидатствам за нея. Тя ме впечатли не само с добрите финансови условия, но и с допълнителните решения, които предоставя на клиентите си – под формата на застраховка, облекчения, бонус продукти, програми за обмяна на опит и обучения.
 
- Кой е Вашият най-голям успех?
Гордея се с постигнатото, когато в обекта влезе нов клиент с думите: „За Вас се говори, че приготвяте много вкусна и качествена храна, а и хигиената, която поддържате, е очевидна!“
 
- С какво се отличавате от конкурентите си?
Различията, които ме правят търсен производител, са доказаната вече качествена и вкусна храна, приготвяна всеки ден с подбрани продукти и естествени подправки, използвани с усет.
  
- Как планирате да разширите бизнеса си?
Имам и план за бъдещето развитието на бизнеса, който включва: да направя собствено помещение или нов проект на клиентската зала в настоящото помещение, давайки възможност за направата на места за консумация на място. Ще разширя и предлагания асортимент с храни, които не се предлагат в града.
 
В момента целият свят, в т.ч. и нашата страна – България, се намират в сложна ситуация в следствие на борбата срещу разпространението на коронавируса COVID-19.

- Какви са трудностите и предизвикателствата, които ще срещнете в тази ситуация и какви мерки планирате?
Искрено вярвам, че ситуацията породена от COVID 19, ще приключи до месец - два и ще наберем отново скорост!