Автогара „Юг“ в Пловдив отказва да допусне автобусите на фирма „Никан Лайн“, която от днес пое обществения транспорт и обслужването на селищната система, след като бе сключен договор с община Пазарджик, съобщи говорителят на транспортната група Любомир Караджов.
Собствениците на пловдивската автогара не пускат автобусите на „Никан Лайн“ на територията си, въпреки че още вчера им е предложен договор. Това застрашава сигурността и здравето на пътниците, тъй като фирмените коли на превозвача са принудени да спират на булеварда, а в същото време автобусите на пловдивските превозвачи са допускани безпрепятствено на територията на новата автогара в Пазарджик, обясни Караджов. Нямаме сключен договор с фирмата на Батаклиев, очакваме да бъде подписан до края на деня, контрира управителят на автогара „Юг“ Цветомир Горанов. Според него, спирането на автобусите извън територията на автогарата не създава неудобство за пътниците, тъй като те слизат на автобусна спирка от масовия градски транспорт в Пловдив.
Няма хаос в транспортната схема, изпълнението на маршрутните разписания по линиите се изпълнява на 90% още от първия ден от поемането им от „Никан Лайн“, каза още Караджов. До края на деня всички кметове в община Пазарджик ще получат указателни карти, на които са обозначени транспортните превози. Затруднения има по направленията в посока курорта Цигов чарк, за София, през Пещера и до село Мало Конаре. Ръководството на новия превозвач обещава до три дни да се справи с всички трудности. Цената на билетчето в Пазарджик ще остане 40 стотинки. Цената на билетите до съседните общини няма да бъдат променени, а на някои междуселски линии ще бъдат намалени с 20%, тъй като предишният превозвач – фирма „Трансавто“ на депутата от ДПС Фидел Беев, е формирал по-високи от реалните цени. „Никан Лайн“ ще признае всички карти – месечни и годишни, закупени от гражданите от досегашния превозвач, а преференциите за социално слаби, инвалиди, пенсионери и ученици се запазват. Батаклиев има затруднения с набирането на шофьори, няколко души са преминали на трудов договор към новия превозвач, въпреки че на всички от фирмата на Беев е обещано че ще бъдат наети, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ в Пловдив. /БЛИЦ