Намерението на властта да остави ресторантите затворени поне до 31 януари хвърли в шок собствениците на заведения в Пловдив. Повечето от тях трескаво се готвеха за повторното отваряне в навечерието на коледно-новогодишните празници.

"Разчитахме на даденото в началото на месеца обещание на премиера, че от 21 декември пак ще можем да работим", заявили пред "Марица" няколко ресторантьори. Репортерска  проверка показа, че над 40 заведения в Пловдив са започнали да приемат заявки и събират капаро за новогодишната нощ. 

Голяма част от тях рекламират празничната си програма както в специализираните сайтове, така и в социалните мрежи. 

Според Антон Маврев, собственик на ресторант с 90 места в центъра, интересът към тази Нова година е неочаквано голям. "Получавахме по две-три обаждания дневно от хора, които питат дали могат да направят резервация за след 21 декември.

Вече имаме списък с над 30 души, които са потвърдили, че ще празнуват при нас, обясни той.

Сега се чуди какво да прави със служителите и клиентите. "Аз ще намеря начин да преживея още 45 дни - ще рефинансирам някои кредит или ще взема заем от познати. Не знам обаче как ще се справи персоналът ми - все млади момчета и момичета.

За момента имам 10 души, които получават по 24 лева на ден. Нека министърът да помисли как тези хора ще посрещат месечните си разходи, че и предстоящите празници с 500 лева", категоричен е Антон Маврев. Според него повечето ще напуснат сами и ще търсят работа в други сектори или ще се запишат в Бюдрото по труда. 

Други ​негови колеги се надяват до последно, че все пак властта ще размисли и от 21 декември ще заработят. Култова кръчма в "Тракия" предлага един от най-евтините новогодишни куверти в града през последните години - едва 30 лева, срещу които е включена салата, основно, мезета, десерт, баница с късмети, както и DJ програма.

По телефона от заведението ни казаха, че ако направим резервация при тях, трябва да платим кувертите до 2 дни, като ни увериха, че ако ресторантите не отворят за празниците, още на 22 декември ще си получим парите.
В няколко други заведения в кварталът пък се приемат и заявки за празнични банкети след 21 декември. 

Не са малко и заведенията в Пловдив обаче, които не искат да рискуват излишно доверието на клиентите си. Повечето утвърдени имена в бранша подготвят празнично меню и програма, но изчакват с обявяването и рекламирането на новогодишните си празненства до крайното решение на кабинета.

Всички обаче са категорични - ако забраната за посещения на ресторанти, барове, кафета и нощни клубове бъде продължена до края на януари, напролет огромна част от бранша ще е фалирал, а хиляди пловдивчани ще са на пазара на труда.

Удължаването на противоепидемичните мерки е възможно да отключи и сериозна криза в редица други бизнеси, предупреждават пловдивските ресторантьори. По думите им, голяма част от складовете, които обслужват бранша, също се задъхват сериозно.

"Тук вече не говорим само за съдбата на собственици и персонал, а и на озвучители, доставчици, фотографи, DJ, музиканти, певци и десетки други, чието препитание е свързано със заведенията", категоричен е Атанас Заимов, който от години заработва като фотограф по клубовете. 

Статистиката е повече от красноречива - ресторантите са останали затворени за клиенти близо 4 месеца през 2020 година, а баровете и нощните клубове - дори повече. В сектор, който често самите работещи се шегуват, че "ден година храни", това може да се окаже пагубно, категорични са от бранша.