Колко ще ни струва празничната трапеза за Великден и Гергьовден и посещава ли българинът заведения по време на пандемията? Репортaж на "Флагман" опита да даде отговор на тези въпроси.

Оказа се, че средната цена на агнешкото, дни преди един от най-светлите празници, е увеличена. И, ако за кило от плешка или бут допреди месец сме давали около 11 лв., в момента цената е 14-15 лв.

Дали е по-изгодно да купим живо агне и да го заколим? Цената на килограм живо месо е между 6 и 8 лв., но запознати разкриват, че този вариант не е никак за предпочитане.

„Вечерта преди да продадат животните, овчарите масово им дават да ближат сол, след което те пият много вода… Познайте какво купувате накрая“, разкрива собственик на заведение. 

Към момента ресторантите се сдобиват с прясно месо на цени от 14 – 15 лв., а една нормална порция от великденското блюдо, в което влизат агнешко печено, дроб сърма и зелена салата, излиза между 12-14 лв.

При останалите видове месо има поскъпване от около 1 лв. Телешкият език обаче, който е предпочитано мезе, е стигнал 9,60 лв. за кг., а преди месец е бил по 8 лв.

Розовите домати, които всеки уважаващ себе си ресторантьор би предпочел, излизат 5,50 – 6 лв. за кг., а до скоро са се продавали по 4 лв. Чери доматите – 6 лв. за кг.

Картофите са поскъпнали средно с 0,50 лв. за килограм.

Краставиците, зеленият и червеният пипер на едро излизат 3,60 лв. за килограм.

Зелената салата ще ни струва около 1,20 лв. за брой, а червената – 1,60 лв.

Това поскъпване налага и завишението на цените по заведенията, което всички сме забелязали в последно време. Около 10 – 15 % по-скъпо ни струва посещението на ресторант. Средно обаче на ден в джоба на един служител влизат около 35 лв. без осигуровките, а оборотите са паднали драстично.

„Дай Боже да оцелеем. Психиката на хората вече е увредена и много по-рядко сядат на заведение. В момента в нашия ресторант дневния оборот е 1000 – 1100 лв., докато през 2019 г. е бил 2000 – 2200 лв. на ден. Имаме 50% спад в оборота, а плащаме по-високи цени за хранителни продукти, ток, вода, газ. Това е реалността“, сподели бургаският ресторантьор.

Репортерът обиколи и част от хранителните вериги, малките магазинчета за месо, пазарите и магазинчетата за плод и зеленчук в града. Цените на месото в хипермаркета и в малкия магазин не се различава, при зеленчуците обаче това не е така.