Промените в енергийния закон с цел спиране на частната сделка „ЧЕЗ-Инерком“ крият сериозни рискове и трябва да се отменят, алармират експерти 

Поправката "ЧЕЗ" в енергийния закон, приета преди дни в парламента, крие сериозни рискове от огромни финансови и институционални щети, алармират експерти. Те призовават НС бързо да отмени скандалния текст, като мъртвороден и вреден.  
 
Анализ на експерта по енергийни политики Славчо Нейков определя като абсолютно неприложима „поправката ЧЕЗ“, прокарана в НС с единствената цел да се дадат правомощия на КЕВР да спре сделката „ЧЕЗ-Инерком“. С текста се въвежда задължение собствениците на разпределителни и преносни предприятия да вземат разрешение от Енергийния регулатор преди извършване на сделки с дялове и акции.  
„Положението с този текст изглежда опасно предвид смущаващата му законосъобразност и невъзможността за неговото прилагане. Той представлява спорна намеса на държавата в частно-правни отношения“, коментира пред медиите Славчо Нейков. 
 
Енергийният експерт прави на пух и прах „поправката ЧЕЗ“
 
Веднага след приемането на скандалния текст беше заявено от депутати, че е приет най-вече по политически причини и натиск, и е неприложим.
От сайта 3e-news припомнят, че подобен тип реакции на политическо ниво са липсвали при продажбата на активите на ЕОН, както и на остатъчния пакет акции на ЕРП-тата от държавата.
Енергийни експерти са категорични, че държавата може да се окаже виновна на база на арбитражни и съдебни решения и предупреждават за възможните милионни (и дори милиардни) щети, които ще понесе държавата, респективно – всеки един от нас, данъкоплатците.
Има сериозни опасения, че скандалният текст в Закона за енергетиката ще поднесе на тепсия победата на всяка компания, завела арбитражно дело срещу България.