С отварянето на "коридорите на солидарност" в помощ на износа на селскостопански стоки от Украйна, България се превърна в буферен склад. Зърното по тези коридори не достига до страните по предназначение, това води до пренасищане на пазара у нас и оказва натиск върху цените на продукцията". Това заяви пред БТА председателят на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите  Костадин Костадинов.

"Протестирахме няколко пъти през м.г., изкарахме тракторите на пътищата, но и сега ситуацията е същата. Междувременно направихме есенната сеитба, за която са необходими средства, защото цените на гориво, препарати не падат, платихме ренти на собствениците на земя... При производството на зърно спазваме европейските регламенти, които допълнително го оскъпяват”, обяснява Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

„Освобождаването от мита на зърнения внос от Украйна нанесе огромна щета не само на българското, но и на европейското зърнопроизводство”, добавя тя.

Според нея, проблемът за България е, че коридорите не са коридори, а реално са крайна дестинация.

Реално пазарната ситуация в момента е следната: "имаме стока, искаме да продаваме, но няма пазар, няма интерес", посочи Костадинов и допълни, че ситуацията с другите култури е сходна.

От бранша настояват Европейската комисия да предприеме спешни мерки за пренасищането на пазара и за ниските цени.

”Решението е коридорите за износ да бъдат наистина такива, стоката, която влиза в страната да бъде пломбирана или да има платен депозит и тази продукция да отива действително до страни, които имат нужда. Очакваме предстоящата среща на Съвета на Европа на министрите на земеделието на 30 януари и ЕС да чуе какво се случва в източната част на Европа и Черноморския регион”, добави Костадинов.

„Проблемът с вноса на зърно от Украйна, който блокира складовете и търговията с пшеница и слънчоглед в България беше остро поставен пред министъра на земеделието Явор Гечев на среща с председатели на земеделски кооперации от Североизточна България”, каза след срещата председателят на областния съюз на земеделските кооперации „Добруджа” Кирил Комитов.

”Министър Гечев директно каза, че страната се е превърнала в склад за украинско зърно. Каза още, че на този етап украинското зърно, което е у нас, не влиза за производството на хляб и олио, но дали е така земеделските производители не са убедени.

"Министър Гечев отново повтори пред нас, че украинското зърно не трябва да остава в страните, през които минават коридорите, подобна била позицията на Румъния, Чехия и други държави”, добави Комитов.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук