Попълнете търсена ключова дума или фраза

Пореден бранш в България пред фалит

https://blitz.bg/ikonomika/poreden-bransh-v-blgariya-pred-falit_news754576.html Blitz.bg

Как ще оцелеят фитнесите и танцовите студиа след корона кризата?

София, България 27 Юни 2020, 11:21 2255 прочита 1 коментара

Над 50 хиляди души. Толкова са служителите във фитнес зали и танцови студиа. По изчисления на Асоциацията за здраве и фитнес, почти половинaта от тях са останали без работа или са с намалени заплати след края на карантината, защото много зали така и не са отворили врати отново.


Как ще оцелее бранша, след като и броят на посетителите е спаднал драстично?

Над 200 фалирали фитнес зали и танцови студиа и 40% по-ниска посещаемост от обичайната такава при всички останали. Това е равносметката, която правят от бранша след края на карантината, предава Нова тв.

Силно обезпокоени ще оцелее ли бизнеса им и колко от всичките близо 50 хиляди служители, които работят в зали на територията на цялата страна, ще се наложи да бъдат съкратени, от Асоциацията за здраве и фитнес излизат с конкретни искания.

ДДС-то им да бъде намалено на 9% и да получат грантове със стойност средно месечния им приход за същия период през миналата година. Възможно ли е това да се случи, колко от залите в момента работят на загуба и докога ще могат да издържат така.

Петър Ангелов е собственик на верига фитнеси зали - общо 11 в 4 града. Преди корона-кризата при него са работили 95 служители. В момента са малко над 50.

„Почти половината хора, за съжаление, трябваше да ги съкратя, нямахме възможност да плащаме всичките поети ангажименти. Ние сме бизнес базиран на системата "fixed cost", което ще рече, че имаме фиксирани разходи независимо от броя на посещенията.

Тоест, наемите текат - дали имам 50 или 500 човека в залата, режийните разходи - ток, вода, всичко тече. Осигуровките на служителите текат”, казва Петър.

Като председател на Асоциацията за здраве и фитнес, Петър Ангелов обяснява, че част от бранша са и танцовите студиа, както и залите за бойни изкуства. Броят на всички подобни фирми е над 1000 за територията за цялата страна.

А служителите в тях са над 50 хиляди. По данни на Асоциацията, след карантината 20 хиляди са служителите останали без работа или със значително намалени доходи.

„За 2018 година са декларирани приходи над половин милиард лева. Не говорим само като бизнес, който печели пари, а говорим за една социална функция на нашия бизнес - за грижата, за превенцията, за профилактиката на общественото здраве”, добавя Петър.

Константин тренира всеки ден, вече 20 годни. В тази фитнес зала идва от 6. Това, което вижда през последните седмици обаче, казва, е крайно необичайно. Защото преди лятото, фитнеса винаги бил пълен.

„Има си такива трениращи като мен, за които това е начин на живот - тези хора са си тук, но, не толкова сериозно спортуващите -  ги няма”, разказва той.

1 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам