Жилищният пазар у нас навлезе в нова фаза. След сериозните ръстове, които регистрираше през последните 4-5 години, от януари-февруари тази година усетихме известно успокоение. Това е един съвсем нормален процес, коментира пред bloombergtv.bg Младен Митов, анализатор в Явлена.

„Когато пазарът навлезе в нова фаза, това неминуемо води до спад на цените“, коментира Митов. Той добави, че цените през 2019 г. не са достигнали пиковите от 2008 г.

„Пазарът извън София отбелязва сериозен ръст през последните няколко години“, посочи още експертът.

„Най-хубавото е, че през годините на криза в Пловдив продължаваше да има ново строителство, цените продължаваха да са разумни и нямаше изкривявания като в София. В момента цените са доста високи, но това е максимумът, който ще достигнат“.

По думите на Митов във Варна, където пазарът е традиционно активен, предстои успокоение на цените, а в Бургас предлагането вече е доста по-високо от търсенето.

„Инвеститорите трябва много внимателно да преценят какво ще правят през 2020 г.“, предупреди Митов.
„Обемът ново строителство, който се очаква да бъде реализиран при жилищата, няма да може да бъде изконсумиран. Пазарът в момента е на купувача“.

Борислав Гостев, ръководител "Управление на търговски партньори" в ОББ, коментира, че при някои имоти в София може би има надценяване, най-вече при старото строителство.

„Проектите на най-известните строители в София са с до 20% по-скъпи в сравнение с аналогични имоти в същия квартал“.
Той се присъедини към мнението, че е възможно през 2020 г. да се стигне до свръхпредлагане. „Многото жилища ще натиснат цените в посока надолу“.

Според Гостев лихвите през 2020 г. ще останат на настоящото ниско ниво, което обаче вече е на предела на разумното.