Сметките на газифицираните домакинства ще скочат до 80% през студените месеци заради поскъпващия природен газ. 

Според изчисленията на една от компаниите - доставчици газ за битови потребители, ако синьото гориво продължи да поскъпва, то сметките на клиентите за октомври ще са между 50 и 150 лева по-високи в зависимост от големината на домовете и потреблението. Това би означавало около 50% по-високи сметки от миналогодишните.

Семейството на Генка Дребчева от град Съединение избира отоплението на газ преди година. Тогава пресмятат, че то ще им излезе по-евтино от това на дърва, а е и по-чисто. От март месец цените обаче бележат постоянно увеличение, предава БТВ.

"Към 1 март цената е била 58 лева на кубик. Към 1 август тя вече е 86-87 лева, към 1 септември - 94,50 лева, а към 1 октомври – нямам идея, но смятам, че ще стигне 100 лева", коментира Дребчева. 

Компаниите - доставчици на газ предлагат възможност зимните по-високи сметки да се разпределят на равни вноски.

„Да намалят следващите големи вноски за отоплителния сезон - да ги прехвърлят през летния сезон, за да преживеем  тази вълна. Тези, които са плащали средно 300 лева миналия ноември, сега може да стигнат до 500-600“, констатира Александър Кожухаров, директор на газова компания.

Ако през изминалата година семейство Дребчеви са платили 240 лева отопление в най-студения месец, то през тази очакват двойно по-висока сметка. Газовите доставчици предлагат на правителството да обмисли въвеждане на субсидии както за бизнеса, така и за битовите домакинства на газ.