Задълбочаващата се криза с повишените се разходи за живот принуждава все повече британци да се разделят с домашните си любимци.

В някои от центровете за изоставени животни в страната има рекорден брой запитвания за връщане на кучета и котки, тъй като много от собствениците им вече не могат да си позволят да плащат за храна и прегледи при ветеринар.  

Отглеждането на екзотични домашни любимци като змии и гущери също се оказва твърде скъпо за някои от собствениците им, тъй като тези животни се нуждаят и от специално отопление и осветление.

От Кралското дружество за предотвратяване на жестокостта към животните съобщават, че наскоро са открили три изхвърлени змии в калъфки за възглавници пред магазин за влечуги. Едната от тях е била над 2-матрова боа удушвач. 

От една от благотворителните организации в страната съобщават, че последният път, когато се е случвало подобно нещо, е било след финансовата криза през 2008 г.

По данни на друга организация пък молбите за осиновяване на животни са спаднали до 100 на месец, а по време на локдауните в страната във връзка с COVID-19 те са били около 10 000.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук