Иска се оставката на мой зам.-министър, днес сигурно ще се иска моята оставка, както и на директори на определени директори. Поставих този въпрос на Консултативния съвет на животновъдите, овцевъдите и козевъдите и никой не беше солидарен с това искане. Това каза на брифинг в Министерски съвет министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, предаде Новини.бг.

Не е реалистично искането за допълнително плащане 20 лв. "де минимис" на единица животно. Това няма как да се случи, заяви той.

От Европейския гаранционен форнд има общо 120 млн. лева годишно като помощ, както и преходна национална помощ 75 млн. лева годишно. С тези субсидии и овцевъдите, и козевъдите не са на минус. Де минимис е допълнителна помощ. Искането за подобно увеличение от 20 лева е неизпълнимо, подчерта земеделският министър.

Той обясни, че в засегнатите райони е увеличена от 25 на 40 лева компенсацията за стопани, които не могат да продават млякото от незасегнатите стада заради мерките за сигурност.

В пет села са открити положителни проби – Кости и Воден, другите три са в община Болярово, където в едно от селата има блокади, които не са израз само на граждански протест, посочи Порожанов.

Той съобщи, че днес в 13 часа ще има заседание на оперативния щаб, на който ще присъстват и представители на Агенция Пътна инфраструктура с оглед вземане на мерки за спиране на разпространяване на чумата.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!