Проявете необходимото съчувствие, човещина и бързо плащайте. И уверете хората, че тази напаст ще бъде унищожена. Това заяви премиерът Бойко Борисов в началото на заседанието на Министерски съвет по повод чумата по овцете и козите в Странджанско, заради която бяха умъртвени хиляди животни.
 
Както БЛИЦ съобщи, днес животновъди ще протестират пред Министерския съвет.
 
„Аз гледам животни и разбирам какво им е на хората. Това са животинки“, допълни министър-председателят обръщайки се и към земеделския министър Румен Порожанов, който бе лицето, отговарящо за действията, свързани с чумата от присъстващите на заседанието на правителството.
 
Той призова да се вземат всички необходими мерки, за да се спре разрастването на заразата.
 
„Помолете хората да не крият животните. Заради няколко да боледуват милиони. Ако това се разпространи е катастрофа. Но информирайте хора. Обяснявайте от сутрин до вечер, защото целият бранш може да спре да функционира за три години“, каза премиерът.
 
„Упрекът ми е за това – веднага подгответе стада, веднага с парите да могат да си вземат животни. Помогнете да се дезинфекцират кошарите им. Вземете всички мерки за дезинфекция. Аз си спомням времената, когато в тези региони не можеше да влезе кола, без да премине през яма за дезинфекция“, добави Борисов.
 
Той си припомни времената до 90-а година, как се е действало тогава, какви мерки са били вземани и доколко хората са имали възможност да получат обяснения за действията на властите.