Цените на петрола отново се повишиха в петък и са на път за първа седмични печалби от началото на април, тъй като нарастващото напрежение в Близкия изток повиши страховете за прекъсване на доставките.

Фючърсите на суровия петрол от сорта Brent нараснаха до 73.00 долара за барел, което е с 38 цента или с 0.5% спрямо нивото от последната сделка в четвъртък, като се повишават за четвърта поредна сесия. Brent е нараснал с 3.4% за седмицата и е на път да отчете първата си седмична печалба от началото на април.

Фючърсите на американския лек суров петрол (WTI) поскъпнаха до 63.32 долара за барел, което е с 46 цента или с 0.7% спрямо последната сделка от предишната сесия. WTI също се повишава за четвърти пореден ден и се насочи към седмична печалба от 2.7%, което е първото седмично повишение също от началото на април.

Водената от Саудитска Арабия военна коалиция в Йемен нанесе в четвъртък няколко въздушни удара над контролираната от шиитските бунтовници Хути столица Сана, след като иранското движение пое отговорността за атаките на безпилотни самолети над две саудитски нефтени платформи по-рано през седмицата.

По-рано тази седмица персоналът на американското посолство в Багдад беше евакуиран, след като президентът Доналд Тръмп разпореди група самолетоносачи с бомбардировачи B-52 и ракети "Патриот" да се насочат към Близкия изток.

"Когато напрежението е толкова високо, а САЩ разполагат с голяма военна сила, дори една грешка от страна на Иран би могла да взриви бурето в Близкия изток", заяви за „Ройтерс" Стивън Иннес, ръководител на екипа за търговски и пазарни анализи на SPI Asset Management.
"Има много рискове, свързани с доставките на петрол", уточни той, като добави, че цените може да изпробват по-високи стойности за 2019 г., колкото достигнатите през април, които бяха най-високи от началото на 2018 година.

Успокоението за пазарните участници е новината, че Тръмп все пак е казал на своите съветници, че не иска САЩ да участват във война с Иран, потвърдена от трима американски високопоставени чиновници в четвъртък пред „Ройтерс".
Пазарът също така очаква решение на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и на други страни-производителки извън картела, вкл. и Русия, дали ще продължат с намаляването на доставките с 1.2 милиона барела на ден, благодарение на които от началото на годината увеличиха цените на петрола с над 30%.

На заседанието на министерския комитет за наблюдение на ОПЕК, който ще се проведе този уикенд в Саудитска Арабия, ще бъде направена оценка на ангажимента на държавите-членки към споразумение за намаляване на добива на петрол, заяви за „Ройтерс" представител на иракското министерство на петрола.