Парламентът прие текстове от Закона за здравето на второ четене, свързани с туризма.

Мерките, касаещи концесионерите и наемателите на морски плажове важат от 1 юни 2020 г. Те им вменяват задължение да предоставят на посетителите плажните принадлежности – чадъри и шезлонги на цени, намалени с не по-малко от 50 % от цените за сезон 2019 или от максималните по съответния договор.

Край на още една забрана у нас! От утре отварят врати... ВИДЕО

Концесионери или наемателите, които не изпълнят задълженията си, ще се наказват с имуществена санкция в размер на 50 000 лв. За повторно нарушение е предвидена санкция в размер на 100 000 лв., информира "Фокус". 

Депутатите приеха и някои срокове, свързани с тези текстове. В срок до 25 май 2020 г. концесионерът, съответно наемателят уведомява министъра на туризма за цените на плажните пренадлежности за летен сезон 2020. В срок до 30 май 2020 г. министърът на туризма уведомява концесионера или наемателя в съответствие с методика за намаляване на размера на дължимото концесионно възнаграждение или на наемната цена за 2020 г.

Край: Без британци на Черно море това лято!

Срокът за приемане методиката от страна на Министерски съвет е до 23 вай 2020 г.

По-рано през деня народните представители приеха текст,с който се предвижда държавата да субсидира чартърните полети към България на чуждестранни туристи по 35 евро за седалка.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!