Платен стаж, но от държавата. Министерството на образованието ще подпомага фирмите да наемат стажанти. Как младите могат да започнат да трупат опит и за това да им се плаща, да видим, съобщава Нова телевизия.

Теодора е на 23 години. Месечните и разходи се покриват от стипендия и помощ от родителите. Иска да изкарва парите си сама, но за да започне работа й трябва стаж.

"Поговорката „Учи, мамо, за да не работиш – не важи” – трябва да учиш и да се развиваш. Стажът е много добър като опция за намиране на едни нови връзки и нови знания”, смята Теодора.

Основният проблем за бъдещите служители – работодателите искат и опит, и знания.

"Няма как да имаш голям опит, без да си работил. Аз си изкарах стажа още в първи курс. Средствата бяха достатъчни за главно основните нужди”, споделя Мартин, който е студент по „Международни отношения”.

Често стажовете не са платени, а и след тях не всички студенти продължават да работят.

"Проблемът е в образованието и в степента на квалификация. Работодателите заявяват свободни работни места за работници и служители, които имат конкретна квалификация”, обясни изпълнителният  директор на АИКБ Добрин Иванов.

Затова образователното министерство дава по 600 лева на фирмите, за да плащат стажа на евентуалните си бъдещи служители.

"В продължение на 240 астрономически часа, които се равняват на около месец, месец и половина – те ще могат да се докоснат до реална работна ситуация. От друга страна бизнесът ще може  да придобие представа какво е нивото на образование на студентите”, добави Иванов.

Най-много глад има при педагозите, техническите специалности и  природо-математическите науки. Там ще отидат и повечето от отпуснатите 46 милиона лева за следващите 3 години. Програмата ще обхване близо 44 хиляди студенти. Експертите се съмняват в ефективността на наливането на пари.

Това е мярка, полезна за самите студенти, но като достатъчно количество едва ли биха били достатъчни, за да може икономиката на България да продължи да се развива”, смята Надя, Специалист „Човешки ресурси”.

"Има специалности, по които стажовете се предлагат по-лесно, и други  - по-трудно. Но това е съвсем нормално и естествено, така че това е в рамките на нормалния път за пазара на труда”, обясни доц. Росен Кирилов –  функционален експерт „Студентски практики”.

Разпределението на парите се прави между висшите училища, които са заявили интерес да бъдат партньори на МОН.