26, 9 млн. лева са наличните средства в ТЕРЕМ към февруари 2017 година. Така бившият военен министър от втория кабинет "Борисов" - Николай Ненчев, опроверга твърденията на служебния министър и вицепремиер Стефан Янев за парите на ТЕРЕМ. В нарочна пресконференция по темата той определи твърденията на Янев като "много голяма лъжа".

Служебният военен министър Стефан Янев постави пред медиите въпроса за липсващи 60 млн. лева по сметките на военното дружество ТЕРЕМ и остави отговорността на предшественика си - Николай Ненчев.

От своя страна Ненчев припомни, че през 2014 г. дружеството е имало 11,9 млн. лева загуби, а в момента на встъпването му в длъжност наличните средства са 3,6 млн. лева.

Тогава произведената продукция е 32,4 млн. лева. През 2016 г. дружеството вече било изведено на печалба в размер на 3,8 млн. лева. Произведената продукция била в размер на 70,5 млн. лева. "През 2017 г. наличните средства в холдинга са 26, 9 млн. лв. към 26-ти февруари 2017 г.", заяви Ненчев.

Във встъплението си той подчерта, че очевидно министър Янев не е наясно със структурите, които ръководи и не знае броя на търговските дружества и техните функции.

По отношение на търговското дружество "Интендантско обслужване" Ненчев заяви, че очевидно служебният министър има за цел да го фалира. По думите му очевидно служебният министър не знае, че това търговско дружество работи с договор с Министерство на отбраната и не може да шие дрехи извън възложените му от министерството.

"Уволненото ръководство спаси това търговско дружество от фалит. Създаде работа на служителите си, а г-н Янев с действията си очевидно има намерение да фалира дружеството", коментира Ненчев.

През 2014 г. предприятието било на ръба на колапса, хората не получавали заплати. Имало огромни съкращения. "Загубите бяха 410 хиляди лева и хората бяха на улицата. Няколко пъти ходих лично да се срещна с тях да ги успокоя и да поема конкретни ангажименти, които изпълних", заяви Ненчев.

По думите му през 2016 г., когато напуснал министерството, печалбата на дружеството е 416 хиляди лева. Хората получавали заплати и имали работа. Ненчев възрази срещу действията на служебния министър, който два пъти сменял изпълнителния директор на дружеството.

ВМА също била с дългове от около 240 млн. лева, когато е встъпил в длъжност и по време на мандата му повече от 215 млн. лева били издължени.

Ненчев подчерта, че по отношение на дружеството за охрана, когато е встъпил в длъжност Министерство на отбраната е имало 12 договора за охрана с различни фирми. МО има собствена фирма, въпреки това бяха подписани договори с 12 други фирми.

"Тази порочна практика бе прекратена. Бяха назначени допълнително хора към дружеството на Министерство на отбраната", коментира още той.

Ненчев не пропусна да коментира и уволнението на проф. Тодор Тагарев - "Служебният министър обвинява проф. Тагарев, че промяне техническите задания. Преди това му забранява да пътува в чужбина, за да участва в заседание на Европейската агенция по отбрана, където проф. Тагарев е и национален представител", изтъкна още той.

По думите на Ненчев с това си действие служебният министър нанася изключителна вреда за предстоящото председателство на България на Съвета на Европа. Така в Института по отбрана бил настъпил пълен реваншизъм и хаос. Върнати били хора, които са отстранени за нарушения на трудовата дисциплина и преди всичко пенсионери.

Информационният център на МО също бил със сменено ръководство. "Уволнени без мотиви са директорите на шест дружества, а не на пет, както министър Янев твърди", посочи Ненчев. 

Така по думите му уволнени били не само директори на търговски дружества, но и на Агенцията "Военни клубове и военно почивно дело", на Военното издателство, на Информационният център и дори младши експерти, за които единственото им прегрешение е, че са назначени след проведени конкурси на моето назначение, допълни Ненчев.

Източник: news.bg