Азиатските акции останаха почти без промяна днес, след като слабите данни за продажбите на дребно в САЩ породиха опасения относно световната икономика, което сложи край на петдневния ръст на акциите, докато надеждите за сделка около Брекзит запазиха волатилността при британския паунд.

Южнокорейските, австралийските и новозеландските индекси бяха на отрицателна територия. Китайските акции се търгуваха почти без промяна, докато японският Nikkei отчете повишение.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI записа лек ръст, като повишението до голяма степен се дължи на хонконгския индекс Hang Seng.

S&P 500 записа понижение от 0.20% вчера, след като изнесените данни показаха, че продажбите на дребно в САЩ са се свили през септември за първи път от седем месеца насам, което е потенциален признак, че слабостите при производството може би се пренасят и в други сектори на икономиката, пише Ройтерс.

Предвид факта, че потреблението в САЩ беше едно от малкото останали положителни неща в световната икономика, изнесените данни породиха опасения, че търговският конфликт между САЩ и Китай ще тласне света към рецесия.

Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин заяви вчера, че по време на преговорите се работи по изготвянето на текст за първа фаза от сделката, който да бъде подписан от президентите на двете страни следващия месец.

Той обаче също така заяви, че няма планове за друга среща на високо ниво във връзка с търговската сделка.

Пониженията в цените на акциите някакси бяха компенсирани от солидното начало на отчетния сезон, въпреки че това до известна степен се дължи на факта, че инвеститорите бяха занижили очакванията си значително.

Печалбите на компаниите от S&P 500 се очаква да отчетат спад от 3% за тримесечието, според данни на Refinitiv.

Акциите на Bank of America поскъпнаха с 2.0% след публикуването на тримесечните резултати на банката. Ръстът при Netflix беше от 9.9% в следборсовата търговия, сед като компанията обяви по-голяма печалба от очакваната.

На валутните пазари слабите продажби на дребно в САЩ се отразиха на долара.

Доларовият индекс за последно беше при 98.005, след като вчера докосна най-ниското си ниво от 27 август.

Доларът остава без промяна спрямо йената при 108.73, след като вчера достигна 108.90.

Еврото се разменяше срещу 1.1074 долара, близо до едномесечния връх от 1.1085, достигнат вчера.

Британският паунд се разменяше срещу 1.2821 долара, след поскъпването до 1.2877 в сряда, което беше най-високото ниво от средата на май.

Паундът поскъпна с над 5% в последните пет сесии вследствие на надеждите, че Великобритания и ЕС могат да сключат сделка по време на срещата на лидерите на съюза днес и утре.

Инвеститорите приветстваха оптимистичните коментари от ключови фигури през последните няколко дни. Британският министър на културата Ники Морган заяви късно вчера, че има добри шансове да се стигне до сделка.

Остават обаче и много съмнения, едно от които е дали британският премиер може да прокара плана през кабинета и фрагментирания парламент.

При суровините цените на петрола се понижиха, след като стана ясно, че запасите на САЩ бележат по-голям от очаквания ръст.

Фючърсите на петрола от сорта брент поевтиняха с 0.47%, до 59.14 долара за барел, докато тези на щатския лек суров петрол изгубиха 0.7%, до 52.98 долара за барел.

Спот цената на златото записа леко понижение до 1 488.31 долара за тройунция.