САЩ са извършили тайна кибероперация срещу Иран след атаките срещу саудитски петролни обекти на 14 септември. Това заявиха двама американски служители пред Ройтерс.

Според източниците операцията е била проведена в края на септември и е била насочена срещу възможностите на Техеран да разпространява пропагандата си.

Киберударът е засегнал ирански хардуер, заяви един от служителите, без да дава повече детайли.

Кибероперацията е пример за това как правителството на президента Доналд Тръмп се опитва да се противопостави на действията на Иран, без да се стига до по-сериозен конфликт, отбелязва Ройтерс.

Тръмп проговори за война с Иран и обяви, че търси... (ВИДЕО)

Изглежда, че киберударът е бил с по-ограничено въздействие от подобни операции, извършени срещу Иран тази година след свалянето на американски дрон от Техеран през юни и предполагаемата атака на иранската революционна гвардия срещу петролни танкери в Персийския залив през май, уточнява в. Монитор.

Съединените щати, Саудитска Арабия, Великобритания, Франция и Германия публично заявиха, че Иран стои зад атаката на 14 септември. Иран отрича да е замесен в нападението. Отговорност поеха подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хуси.

Какво ще се случи със света при война САЩ - Иран

Официалната реакция на Пентагона на атаката бе изпращането на хиляди допълнителни войници и въоръжение в региона на Персийския залив. Целта на разполагането им е засилване на отбраната на Саудитска Арабия.

Пентагонът отказа да коментира информацията за кибератаката срещу Иран.

От съображения за сигурност не коментираме операции в киберпространството, заяви говорителка на Пентагона.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!