В неделя Федералният резерв понижи лихвите до 0% и увеличи количествените улеснения. Как реагираха пазарите на тези стимули? Сринаха се, пише Питър Шиф в нова статия, цитиран от money.bg.

Dow Jones изгуби почти 13% от стойността си, което е вторият му най-голям спад в историята. S&P 500 спадна с почти 12%, а Nasdaq - с 12,3%. В отговор, в понеделник Фед обяви програма за 500 млрд. долара над програмата на хазната за изкупуване на обезпечени с ипотеки акции на стойност 700 млрд. долара.

"500 млрд. долара тук, 500 млрд. долара там и става ясно, че вече си говорим за сериозни пари", каза Шиф в подкаста си. Въпреки тези мерки, които представляват монетизация на дълга обаче, председателят на Федералния резерв Джером Пауъл все още отказва да признае, че банката извършва количествени улеснения.

Питър Шиф отдавна предвиди тази мярка, като още през юни миналата година посочи, че: "Не мога да кажа това достатъчно много пъти:


причината мярката да сработи последния път и да избегнем куршума на хиперинфлацията беше, че хората повярваха, че мярката е временна", каза той в интервю по Fox Business. "Но никой няма да повярва на това този път."

Той допълни тогава, че щом счетоводният баланс на централната банка се изстреля над 10 трлн. и лихвите се върнат на нулата, централната банка ще се окаже принудена да ги задържи ниски.

"И кой знае докъде ще нарасне националния ни дълг. Искам да кажа, той ще достигне до стратосферата, но никой няма да повярва, че нормализацията е дори близко до възможна и че каквато и да е свиване на счетоводния баланс ще се случи някога.

Затова доларът ще се срине и хиперинфлацията вече не е просто най-лошият сценарий, а най-вероятният такъв."

Той също припомни, че законите на икономиката важат в Европа със същата сила, с която важат във Ваймарска Германия, Зимбабве или Венецуела.

"Ако следваме същата парична и фискална политика, която и те, ще се изправим пред същия краен резултат", предупреди Шиф. А експертът не се изказа ласкаво за състоянието, до което ще бъде доведена икономиката от мерките на властите.

"Това е началото на края", каза той. "Повярвайте ми, когато видите как историята ще приключи, тя няма да изглежда като нищо, през което сме преминавали до момента. Мисля, че сме минали момента, от който повече не можем да се върнем назад.

Скочихме от покрива и сега ще се размажем върху асфалта. Всичко, което можем да направим, е да се подготвим за удара."

Той припомни също, че златото поевтинява, но далеч не толкова, колкото акциите - 2% срещу над 30%.

Според него металът се представя по-добре от всички други активи на пазарите в момента, а причината за спада на цената му се дължи на продажбите от хора, които се нуждаят от ликвидни средства в момента. 

"Когато поскъпването на златото започне, то ще бъде балистично", каза Шиф. "Ще станем свидетели на втурване към метала, който ще поскъпва със 100, 200 или 500 долара дневно. Защото какво друго иначе ще направите? Можете да се запасите само с определено количество храна."