Фрапиращи разлики! Как да познаете родното месо от вносното само по цената
Причината за драстичната разлика в цените се обяснява с качествените характеристики на месото, което идва от чужбина и това, което се произвежда у нас
Две на цената на едно! Такава е разликата в цените на вносното свинско месо в сравнение с родното производство, показва проверка в търговската мрежа, пише "Телеграф".
Свинският врат или плешка, както и бутът, които идват от Испания, могат да се намерят на цени от 9 до 12 лева за кило, а като са на промоция, падат до 7-8 лева за кило. За сравнение родното производство се предлага от 15 до 20 лева за кило, в зависимост от коя част на прасето е. Например плешката без кост се предлага за 15-18 лв. за кило, а ребрата са по 20 лева за килограм във фирмен месарски магазин.
Причини
Причината за драстичната разлика в цените се обяснява с качествените характеристики на месото, което идва от чужбина и това, което се произвежда у нас и се предлага за директна консумация. Българското месо достига по-бързо до крайния клиент и затова е по-свежо.
Родните производители получават по-добри цени от тези в Западна Европа, тъй като вносното месо пристига у нас на 3-ти или 4-ти ден от клането, а българската пържола - на втория ден.
Западноевропейските преработватели реализират голям процент от продукцията си на техните пазари, където цената е доста по-висока от реализираната в България например, посочват експертите от Асоциацията на промишленото свиневъдство. Повечето големи производители в Европа са и нетни износители на месо и тази част от месата, които не могат да се изконсумират при тях, заливат пазарите в Източна Европа, в това число България, Румъния и Гърция.
Качества
Другата разлика между българското и вносното свинско месо, която прави родното по-качествено, е, че това, което е от Западна Европа, идва у нас парено. Винаги когато един труп мине през термична обработка, качествата на месото не са толкова добри, отколкото от драно животно. Защото у нас се прилага технологията на дрането.
Основната част от вноса на месо се влага в преработвателния сектор, посочиха експерти. От него се правят колбаси, шунка и много други продукти.
Последвайте ни
0 Коментара: