И бизнесът и анализаторите са категорични в своите прогнози, че българската икономика ще започне да расте след кризата, най-рано през 2022-ра година. Ръстът на домакинските спестявания и отложеното потребление са най-тежките последствия от пандемията. 

Българската икономика влиза в новата година с колебливи индикации на възстановяване на производство, но растеж на БВП до нивото от преди кризата може да се случи едва през 2022-ра година, сочат прогнозите.


Едва в края на първото полугодие на 2021-ва година ще има ясна представа за обхвата на кризата, нейната дълбочина и последствия.  

Ваксината срещу Covid-19 дава основания за оптимизъм и ускорено стопанско възстановяване, коментира пред БНР председателят на Стопанската камара Радосвет Радев:

"Погледнете само какво се случи на фондовите пазари в САЩ, в Азия, в Европа. Там имаше постигане на рекордни нива на индексите, а германският индекс стигна до рекорден връх, исторически, който не е постиган.

Приемането на индикатора "фондови борси" показва, че те предвиждат неща, които не са се случили, но ще се случат в скоро време. Като че ли започва да отпада чувството за всеобщ риск. Това е много важно, защото гарантира подема на икономиките".