Конкуренцията трябва да води цените, а не явното вмешателство на държавата в цените. Това заяви в ефира на Радио Пловдив производителят на хляб Георги Лефтеров. 

Според него държавната помощ в момента води до това, че се помага на големите, а на малките - не. "Не мисля, че ще им се помогне много - на такива дребни мишки като нас, които всеки ден правят хляб и хранят около 300 човека". 

По думите на хлебаря, проблемът с цените на хляба е свързан с цените на горивата - от зърното, което трябва да се докара от нивата до мелницата, от там - до пекарната, където да се направи. "Всичко това е горива, купувани от най-обикновени бензиностанции в България", подчерта той.

"Опитват се да управляват свободна икономика с несвободни методи", смята Лефтеров.

По повод 0% ДДС за хляба той обясни, че повечето малки пекарни не са регистрирани по ДДС. 

"Купуваме с ДДС брашно, но ще продаваме хляба без ДДС. От тук следва въпросът кой счетоводител ще оправи тази каша, за да уреди този вариант и как това ДДС ще помогне на малкия бизнес. Реално ще го плати човекът, който изяде хляба. Това са методи от развития социализъм", смята производителят на хляб.

Той даде и своята рецепта за излизане от кризата - да се отвори пазарът, да влязат чужди фирми, не да купуват горива от няколко монополни структури. "Защото конкуренцията прави ниските цени и високото качество".

"Има ДДС на водата, на солта, на брашното и накрая нулева ставка ДДС за хляба. Това няма как да свали цената", смята производителят на хляб от Пловдив.