Ожесточени дебати в Мадрид. Споразумението за климата трябваше да бъде договорено още снощи, делегатите обаче не постигнаха консенсус. Удължаването на преговорите с почти денонощие засега не дава резултат.


Развити срещу развиващи. Замърсяващи срещу потърпевши. На 25-та конференция на ООН за климата държавите изглеждат все по-разделени. В година, белязана от масови климатични протести, температурни рекорди и серия от природни катаклизми - климатичният форум се очертава като най-неефективния досега.

12 дни представители на 200 държави работиха по финализирането на Правилника за прилагане на Парижкото споразумение.

Дебатите забоксуваха около пазарите на въглеродни емисии и фанансирането на щетите от глобалното затопляне. 

Саймън Стийл, министър на околната среда на Гренада: От името на малките островни държави искам да изразя притеснението, че все още не съществува истинско желание за намиране на компромис.

Около 80 държави и Европейския съюз настояват за по-строги ограничения на емисиите. Но големите замърсители - САЩ, Индия и Китай, отказват. 

Криста Миконен, министър на околната среда на Финландия: За Европейския съюз е невъзможно тръгване от конференция без ясно послание, особено за необходимостта от ясни цели за намаляване на вредните емисии.

Изминаха 4 години от еуфорията от приемането на Парижкото споразумение. От 2020 г. то трябва да се прилага, което означава, че всяка година - до 2030-та парниковите емисии трябва да бъдат намалявани със 7,6%. При тенденция точно обратната, остава въпроса как това ще бъде постигнато.