Грета Тунберг ще пропусне първите дни на срещата на ООН в Мадрид. 16-годишната активистка сама обяви закъснението си в социалните мрежи.

"Пътуваме към Европа! Очаква се да пристигнем във вторник сутринта. Ще акустираме на Doca de Alcantara в Лисабон и се надяваме да ви видим там!", написа Грета. 

Тя бе принудена бързо да намери транспорт, който да не оставя въглероден отпечатък, след като срещата на ООН бе преместена от Чили в Мадрид в последния момент. На помощ се притекоха двама австралийски влогъри, които предложиха своя катамаран.

Срещата на ООН започна вчера, като главният секретар на организацията Антониу Гутериш обяви, че "вече сме преминали точката, в която ще можем да се върнем назад". Той обяви следващите 12 месеца за критични в борбата с промените в климата.

"Да послушаме многото хора, които настояват за промяна. Да отворим очи за дебнещата ни непосредствена заплаха. Да обърнем внимание на единодушието на науката. Да проявим политическата воля, която народите очакват от нас. Всичко по-малко от това би било предателство към човешкото семейство като цяло и към бъдещите поколения", призова генералният секретар на ООН.

БЛИЦ припомня, че на срещата е и българският премиер Бойко Борисов, който вчера отправи важно предупреждение от Мадрид за чудовище, което ни връхлита.

Срещата ще продължи до 13 декември и дори и закъсняла, Грета ще успее да се обърне към световните лидери и да настоява за промяна.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!