Постепенно родните птицевъди губят позициите си на пазара, а специалисти предупреждават, че ядем все повече дефрострирано пилешко месо. Същевременно цената му се е покачила с около 35% за една година. Вносът ще се запази в рамките на 96-98 хил. тона, докато родното производство е около 93-95 хил. тона, предава Bulgaria ON AIR.

"Българското пилешко месо е основно прясно охладено. На пазара има и замразени най-различни продукти от птиче месо с различен произход. Като потребители е важно да знаем какъв произход имат и как са произведени.

В България месо от трети страни почти не се използва след събитията в Украйна. Едно месо може да се замрази шоково и тогава запазва своите хранителни качества.

Честа практика е такова месо да се размразява и замразява повторно, но към момента не се изписва на опаковките на продуктите", обясни в студиото на "България сутрин" председателят на Съюза на птицевъдите Ивайло Гълъбов.

Според него не бива да загърбваме възможността да задоволяваме нуждите си изцяло със собствено производство.

Една от водещите причини индустрията да търси замразено месо е по-привлекателната цена.

Прясно охладеното месо следва пазарните тенденции в ЕС. В момента 1 кг прясно охладено пилешко струва около 6 лв. на едро, посочи той.

Прибягва се до замразяване на месо, което впоследствие се появява на пазарите и нелоялно конкурира всички останали, изтъкна Гълъбов.

Той апелира начинът на обработка да се отразява върху опаковката. По думите му има пропуск в законодателството, който лесно може да се коригира.

"Войната в Украйна оказа голямо влияние на пазара на зърно. Преди да се сключи споразумението за зърното, цената се покачи рязко, тъй като Русия и Украйна са най-големите производители в Европа.

След споразумението цената плавно започна да спада. Но цената на газа продължава да е все така висока, а изкуствените торове се произвеждат от природен газ", подчерта председателя на Съюза на птицевъдите.

Той увери, че всички производители работят при еднакви стандарти, които са високи, но не така стои въпросът, когато говорим за замразеното месо - там критериите са занижени.

За финал гостът алармира, че има всички условия да се притесняваме от птичи грип у нас. Но на този етап няма опасност рафтовете с яйца да останат празни.

Не се очаква и недостиг на пилешко месо. Може да се очаква задържане и дори спадане на цените през следващата година.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук