Кравето сирене вече е по-скъпо от пилешкото месо и от трайните колбаси, показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържища (ДКСБТ) за движението на цените на 34 основни хранителни продук­та на едро. Цената на млечния продукт на борси и тържища вече е 11,67 лева за килограм, като през последната седмица сиренето е поскъпнало с 13 стотинки за килограм. В магазинната мрежа обаче продуктът е с поне 1-2 лева по-скъп. Само преди година цената на едро на сиренето е била с 50 на сто по-ниска или 7,76 лева за килограм.

В момента килограм пилешки гърди на едро излизат 11,15 лева, а същото количество трайно варено-пушен салам - 11,35 лева. Или по-евтино в сравнение с млечния продукт. Докато през предпоследната седмица на ноември миналата година сиренето е било с над 1 лев по-евтино от пилешките гърди и с 1,50 лева по-евтино от трайните колбаси.

Най-скъпо сирене ядат столичани, показват данните на ДКСБТ. В София на едро цената на млечния продукт достига до 15,20 лева за килограм, докато в област Бургас същият продукт се търгува срещу максимум 9,50 лева за килограм на едро.

За 9-та поредна седмица цените на хранителните продукти, предлагани на борси и тържища поскъпват. Такова непрекъснато увеличение се случва за първи път през последните 2 години.

За пореден път най-голямото поскъпване за изминалата седмица е на кашкавал тип “Витоша”. Млечният продукт се търгува с 30 стотинки повече на едро спрямо предходната седмица и вече се предлага срещу 17,81 лева за килограм. Цената му за последната година се е увеличила с малко над 47 на сто. Най-скъпо продуктът струва в област Пловдив, в която дори на борси и тържища на едро цената на “Витоша” достига 23 лева за килограм. В областите Хасково и Шумен максималната цена на едро на продукта е с 6 лева по-евтина или 17 лева за килограм.

През изминалата седмица поскъпват още фасул, ориз, сирене с растителни добавки, масло, маргарин, кисело мляко, пилешки бут, пилешки гърди, малотрайни колбаси, траен варено-пушен салам, ябълки, банани, грозде, оранжерийни краставици, зелен и червен пипер.

В същото време с 1 стотинка поевтинява килограм захар, с 4 стотинки килограм бяло брашно и литър олио, с 2 ст. килограм замразено пиле, с 5 ст. кило лимони, с 3 ст. зелето и вносните домати, с 10 стотинки оранжерийните домати и с 26 ст. килограм портокали.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук