От решение на Комисията по досиетата, публикувано на сайта й във вторник става ясно, че КТБ е била банка на Държавна сигурност. Решението е за физически лица, които са съобщили за прехвърляне на вземането си или са направили волеизявление за прихващане след поставяне на трезора под специален надзор, пише "Монитор".

На практика данните на комисията показват, че едни от най-крупните вложители в обрания от Цветан Василев трезор са били доносници от мракобесната ДС. 29 от най-крупните вложители в КТБ имат агентурно минало. 28 са работили в Държавна сигурност, а един е бил към тоталитарното военно разузнаване РУМНО. Прави впечатление, че агентите са 21, а щатните са 7. Един от вложителите пък се оказва нещатен сътрудник на ДС, сочат разсекретените документи на комисията. Интересни са и псевдонимите на съдържателите на явочни квартири например. Двама от тях са си избрали един и същ – Бор. Една от дамите пък е взела секретното „77“, навяващо спомени към Джеймс Бонд и агент 007. Други любопитни псевдоними на крупни вложители са Ателие, Балкан, Робов, Романов, Чорбански.

Най-интересни обаче се оказват двама от големите вложители

които са се подвизавали в тоталитарните служби с библейския псевдоним Яков и на християнския светец Козма. Още по-любопитно е, че на името на светеца и на брат му св. Дамян е кръстен Гигинският манастир, чийто ктитор е банкерът беглец Цветан Василев. Ликовете на мустакатия аферист и жена му все още стоят изографисани в светата обител. За по-младите читатели ще припомним само, че братята лечители Козма и Дамян са безсребреници.

Българският Мадоф Цветан Василев се укри в Сърбия още през 2014 г. и до момента категорично отказва да се върне у нас, за

да бъде съден за разграбването на трезора

Мустакатият аферист е обвинен като тартор на организирана престъпна група, източила близо 2,7 млрд. лв. от КТБ. Един от адвокатите му – Лазар Карадалиев, пък е с три повдигнати обвинения. Едното е като лидер на ОПГ за пране на пари, другото е за участие в банда за контрабанда на цигари. Основното и най-страшно обаче е, че Карадалиев се е опитал според прокуратурата да профилактира един от основните свидетели срещу Цветан Василев – Бисер Лазов.