Бум на фалшивите банкноти у нас. Все повече фалшиви петдесетолевки попадат в джоба ни, без дори да подозираме. Общо 1 247 фалшиви банкноти регистрира БНБ през второто тримесечие на годината. Това е с близо 1000 повече от първите три месеца на 2023 г. Така задържаните пари менте достигат рекорд за последните 15 години.

Най-много са фалшивите петдесетолевки, общо 1155, следвани от неистинските банкноти с номинал 20, 10, 5 и 100 лв. В началото на лятото някои банкомати дори отказаха да приемат банкноти от 50 лв. Проблемът беше при депозиране на купюри от емисия 2006 г.

В същото време инфлацията топи все повече дела на банкнотите с малък номинал, а най-много пари в обращение са банкнотите от 50 и 100 лв.

Рискът да се окажем с фалшиви пари в портфейла си през летните месеци расте, разказва Кирилка Епитропова, служител в обменно бюро. Причината - хората започват да пътуват и да използват повече пари в брой.

От Българската народна банка също отчитат ръст на засечените фалшиви пари. Само за последното тримесечие броят на задържаните банкноти менте е скочил с пъти, показват данните.

"В момента имаме 1247 неистински банкноти, прокарани в обращение, които са установени в Националния център за анализ. Предходното тримесечие техният брой беше 253. Считаме, че това е незначителен ръст на неистинските банкноти, които са регистрирани в БНБ", посочи Стефан Цветков, главен касиер на БНБ. Той даде и съвет как да различин ментето от оригинала:

"Първо да пипнем банкнотата, релефът на банкнотата. Винаги трябва, като я поглеждаме, да виждаме в дясната част един полутонов образ на Пенчо Славейков. Също така много хубаво да се проверява шахматното поле с числото 50. Винаги наклонете банкнотата да видите оптическите ефекти като пламъка, който свети от златисто към зелено. Също в дясната страна числото 50 отново свети със същия ефект", съветва Стефан Цветков.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук