"Не може всеки път хотели, заведения, ресторанти, нощни клубове и организатори на мероприятия да плащат сметката при увеличения на заразените в страната. Вместо това държавата и здравните органи в частност трябва да подобрят контрола за спазване на мерките срещу разпространението на COVID-19 и имунизационната политика".

Това заявиха в нарочна декларация Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), след като днес главният държавен главен инспектор доц.Ангел Кунчев предложи рестриктивни ковид мерки.

Те включват практическото затваряне на ресторанти за неваксинирани.

Доц.Ангел Кунчев предлага рестриктивни ковид мерки: На дискотека, заведение и стадион само с ваксинационен паспорт

"Бизнесът е взел всички необходими мерки и инвестира много в спазването на всички здравни предписания, протоколи и обучение на служители, за да опази здравето на своите служители и гости, като нееднократно сме заявявали, че те са на първо място за нас", подчертаха в декларацията си от хотелиерската и ресторантьорска асоциация. 

Сега трябва държавата да изпълни своите задължения и да контролира спазването на мерките вместо да ни прехвърля отговорността, категорични са от туристическия бранш.

Според тях предложението да се работи само при 100% ваксинирани клиенти и служители е дискриминационно. Извършването на търговска дейност не бива да се обвързва с задължителна ваксинация, освен ако тя не се въведе с нормативен акт, категорични са от национално представената организация. 

Според представителите на бизнеса е недопустимо отново да се говори за затягане на здравните мерки без това да е обвързано с конкретни икономически мерки и предвидени обезщетения за бизнеса. От БХРА вече са поискали и по-високи компенсации за туристическия сектор като най-засегнат от кризата.

Те настояват мярката 60/40 да се трансформира в 80/20 при работещи хотели и заведения, а за затворените заради национални или регионални мерки да е 80/0. Фирмите също да получават компенсации – 15 на сто при спад на оборота от 40% и отворени хотели и заведения, както и 25 на сто при пълно затваряне и минимум 30 на сто спад в оборота.

"Вече има достатъчно варианти за превенция, има достатъчно ваксини и всеки, който иска може да защити себе си и близките си", посочват от БХРА. Затова от организацията настояват да се засили и да стане по-ефективен контролът за спазване на здравните мерки, както и да се въведат стимули за ваксинация, вместо отново да се затварят работещи бизнеси.

От предходните вълни стана ясно, че причина за разпространение на вируса не е работата на легалните хотели, заведения и ресторанти, в които се спазват всички предписани мерки, а провеждането на нерегламентирани събития, посочват от организацията.

От туристическия сектор настояват и да са равнопоставени с другите бизнеси по отношение на мерките и обявяват, че защитят правата и интересите си с всички позволени от закона средства.