Българската енергетика се нуждае и от познаване на задкулисието, защото и то е важно. Защото ако погледнете големите пробиви в енергетиката и това, което вдига цените е от една страната държавата, която поддържа предприятия като хранилка на определени хора, от друга страна са синдикатите, които извиват ръцете на правителството.

Всичко това събрано на едно място означава, че въглищната централа е нещо, което е нерентабилно, непродуктивно и рано или късно това, което се случва в момента, трябваше да се случи. А именно вдигане цената на газа и топлото. 

Това коментира в ефира на "Пресечна точка" по Нова тв икономистът Любомир Дацов. 

Т.е. всичко това се дължи на управленско безхаберие и дълго време липса на решение, събиране на интереси в тази област и в добавка - около 80% от останалата енергетика, новоизградените мощности са пак свързани лица.

Т.е. това, което се случи през 2012 г. с фиксираните цени за години напред, води до една голяма добавка към днешна дата. Вероятно това няма да е единственото вдигане на цените на топлото. Ако имаше нова ядрена централа, изградена навреме, ситуацията щеше да изглежда по друг начин, посочи той.

Някои хора заслужават да им се удари публична плесница, заради това, което се случва в момента, защото първо, че не са си свършили работата, а второ и са крали. Казвам го, защото и аз като повечето хора, като ни дойдат сметките, не можем да не бъдем гневни, заради всичко това, което се случва. И е хубаво да посочваме с пръст виновните хора, категоричен е той.