Компанията от отбранителната индустрия "Интернешънъл арморд груп" (International Armored Group - IAG) планира изграждането на производствена база за бронирани автомобили в България.

Първата копка на новия завод по стандартите на НАТО ще бъде направена през март в Промишлена зона – Бургас, съобщиха от компанията, цитирани от БТА.

Планирана е първоначална инвестиция 20 милиона лева, а местната администрация в Бургас ще финансира дейности по изграждане на техническа и довеждаща инфраструктура.

Подготовката на проекта стартира още в началото на 2022 година. Предвидено е новият завод да бъде на площ от 150 000 кв./м, като за енергийната ефективност на сградата ще допринесат покривните фотоволтаични инсталации.

"Щастливи сме, че имаме възможност да разширим нашето интернационално семейство именно с производство в България, където инвестираме освен в иновации в отбраната, и в специалисти, от които страната ни има нужда.

Със старта на строежа ще отбележим ключов момент в развитието на този важен проект, който ще има толкова положително въздействие върху българското индустриално производство. Благодаря на всички национални и местни институции, които свършиха своята работа професионално, така че проектът да стартира в срок“, коментира собственикът на IAG д-р Антон Стефов.

Български специалисти, обучени от експертите на IAG по света, ще произвеждат цялата гама изделия на IAG, включително най-новата бронирана машина на пехотата "РИЛА 8х8". Завършването на фабриката ще създаде най-малко 300 работни места, като за първи път български специалисти ще имат възможност да произвеждат бронирани машини по световен НАТО стандарт на територията на България.

В ход е разработка и на серия защитени от смущения дронове за спасителни, разузнавателни и аварийни отряди, с участието на водещи български фирми партньори на IAG. Новите разработки също ще бъдат произвеждани в България.

Стратегията на IAG е да инвестира във военната промишленост в България, като заводът в Бургас е стъпка в тази посока. От 2021 година компанията използва български полигон за провеждане на тестови изпитания за качеството на продукцията си по стандартите на НАТО.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук