Росен Христов, служебен министър на икономиката, обясни какъв е произходът на газта, която влиза в България, тъй като в парламента се прокрадват съмнения, че е замесена Русия като доставчик: 

"Не сме лансирали никаква версия, напротив, от парламентарната трибуна аз първо призовах този казус да не се коментира, защото това може да навреди на България. 

"Газпром" може да осъди "Булгаргаз". Информацията, която е от медиите, е противоречива. Не може да се съди от резултата от този арбитраж. Ние се подготвяме, а се надяваме, че няма да използваме тази подготовка. 

Поредните политически интриги, от които някои се опитват да изкарват дивиденти.

Лятото нямаше такъв казус дали тече руска газ или не. Сега, когато осигуряваме икономическа и финансова сигурност, се пита дали тече руска газ.

Този договор за 13 години не е за газ, а да капацитет. По същия начин както резервираме слотове и транзит в турската газопреносна мрежа. 

Няма как маскирано да влиза руска газ, ние проверяваме доставчиците и при всеки договор следим да няма руска компания.

Имаме сертификат за произход. Нямаме интерес да крием. Всичко при нас е прозрачно, за разлика от предишните, които със сигурност доставяха руска газ.  

Хората трябва да знаят какво правим. Всички знаят, че газ се купува от търгове с участието на големи международни компании.

Договорът е за капацитет. Транзитира се до българската граница. Наша работа е как го доставяме. Той минава през Турция и Булгартрансгаз. Не включва Балкански и Турски поток. Следим средствата от продажбата на газ да не влизат от Русия." 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук