Руската икономика, ударена от ниските цени на енергийните ресурси и международните санкции, се е свила само с 0,2 на сто през 2016 година, показват официалните данни, цитирани от Ройтерс.
Икономиката на страната се е свила значително по-малко в сравнение с прогнозите на независими икономисти.

Тези данни и ревизираните от предходната година подсказват, че икономиката на Русия е на път да се възстанови, пояснява осведомителната агенция.

Федерална статистическа служба отбелязва ръст в индустриалния сектор през миналата година, но е регистриран спад в някои услуги като търговията на дребно и хотелските услуги.

Данните потвърждават, че индустрията е двигателят на възстановяването, докато секторът с услугите остава слаб, каза Уилям Джаксън от Capital Economics.

Ревизираните данни на Росстат показват, че БВП на страната през 2015 година се е свил с 2,8% от първоначалните 3,7 на сто, което отразява промените в използваната методология.

Проучване на Ройтерс от миналата година, в което участваха 15 икономисти, показваше, че руската икономика се очаква да се свие с 0,5 на сто през 2016 година.

Но икономическият министър на Русия Максим Орешкин заяви, че икономиката е на път да се възстанови. Той добави, че БВП може да се разшири с 2% през 2017 година при липса на външни сътресения.